Više od 60 odsto sudija u Srbiji će u narednih osam godina otići u penziju

Više od 60 odsto sudija u Srbiji će u narednih osam godina otići u penziju

Prosečna starost sudije u Srbiji je 52 godine. Od dve i po hiljade, koliko ih trenutno sudi, čak četvrtina ih je starija od 60 godina, a još hiljadu ih je u šestoj deceniji.

Alarm je upaljen jer, kada za to dođe vreme, u njihove stolice neće imati ko da sedne. Iako interesovanje za indeks Pravnog fakulteta ne opada, pripravnika je sve manje. Razloga je nekoliko, a najčešći je finansijski.

U narednih osam godina, više od 60 odsto sudija ide u penziju, saznaje RTS.

Ko će da ih zameni, odnosno ko će da nam sudi?

Sudovi pred kolapsom, sudije traže izmeštanje predmeta


Dragana Boljević
iz Društva sudija Srbije, članica radne grupe, kaže da neće imati koga da izaberu, zbog toga što ljudi vide pravosuđe kao lošu sredinu u kojoj ne mogu da ostvare svoje egzistencijalne potrebe.

Slabo su plaćeni, traži se od pravnika sa položenim pravosudnim ispitom da mesecima, više od godinu radi besplatno. Ako su i primljeni, to je na određeno, što im onemogućava da dobiju kredit, da rešavaju egzistencijalna pitanja – dodaje Boljević za RTS.

Srbiji nedostaje skoro 600 sudija, na odluku se čeka i do dve godine


Nedostaju i pomoćnici, ne postoje jasni kriterijumi za karijerno napredovanje

Trenutno ima oko 1.600 sudskih pomoćnika – nisu svi za sudije, a neki od njih i ne žele to da budu. Računica je da nedostaje više od 600 saradnika, a samo su 152 završila Pravosudnu akademiju. Nedostaju i jasni kriterijumi za karijerno napredovanje.

Ana Knežević Bojić iz Instituta za Uporedno pravo ističe da mogućnost karijernog napredovanja nije do kraja razvijena i postoje samo tri zvanja u koja mogu da budu izabrani sudijski pomoćnici.

Prvo je nakon što polože pravosudni ispit, drugo je nakon što imaju dve godine radnog iskustva po položenom pravosudnim ispitu. Treće postoji samo po sudovima republičke nadležnosti, apelacionim sudovima, koji podrazumeva položeni pravosudni ispit i šest godina radnog iskustva, odnosno da ispunjavaju uslov za sudiju višeg suda – objašnjava Bojić.

Struka smatra da bi pomogle jače materijalne garancije.

Ministarstvo: Godinama se spremamo za reformu plata

Ministarstvo finansija tvrdi da će projekat "Iskra", koji na jednom mestu treba da okupi sve koji zarade primaju iz budžeta, uvesti red.

Već godinama unazad mi kao Ministarstvo finansija, skupa sa nadležnim Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, spremamo se za reformu plata u javnom sektoru – kaže pomoćnik ministra finansija Darko Komnenić.

Prema podacima Društva sudija Srbije, sudije u Srbiji su najlošije plaćene među 47 država članica Saveta Evrope, osim u Kazahstanu i Moldaviji. I ne samo oni već i drugi zaposleni u pravosuđu.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Evo šta će da bude

  pre 232 dana i 13 sati

  Pa sudiće nam EU, preko interneta.
  Možda ne mogu da voze kamione preko interneta, ali da nam sude i da nas leče mogu.

  Oceni komentar:
  0
  6
 • Penzos

  pre 232 dana i 7 sati

  Pa šta, ima ovih sa miki maus diplomama koliko hoćeš, biće sudija i sudinica za izvoz.

  Oceni komentar:
  0
  4
 • Olivera

  pre 232 dana i 6 sati

  Kakvo licemerje!
  Pogledajte konkurse za sudije, na jedno sudijsko mesto konkuriše min 2 kandidata, a za beogradske sudove i 5 puta više od raspisanih mesta.
  Gotovo u svim sudovima svesno i namerno nije popunjen broj sudija 100%, zato što u tom slučaju sudije dobijaju uvećanje plate od oko 15% (kao rade i za ta mesta koja su prazna). Na kraju, kad sudija ima 5 godina do penzije, više se ne plaši sankcija, razrešenja, najveći generatori zastoja rada.
  Nemoguće im je dostojanstveno otići u penziju.

  Oceni komentar:
  0
  6
 • Bilo jednom u Srbiji

  pre 232 dana i 4 sata

  Au, Olja, ove stvari nisam znao. Pa truli smo kao trula jabuka, ona braon skroz.

  Oceni komentar:
  0
  2