Više udruženja uputilo otvoreno pismo gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću

Više udruženja uputilo otvoreno pismo gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću

Zaključkom Vlade Republike Srbije broj 351-4002/2020 od 21. maja 2020. godine, projekat izgradnje i rekonstrukcije mosta obilaznice oko Novog Sada sa pristupnim saobraćajnicama, prepoznat je kao projekat javne linijske saobraćajne infrastrukture od posebnog značaja za Republiku Srbiju, kao i da će se realizovati posebnim postupkom utvrđenim Zakonom o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Srbiju.

Iz više gradskih inicijativa i organizacija okupljenih oko Ekološkog fronta napominju da ovaj zakon, iako suspenduje primenu Zakona o javnim nabavkama, predviđa primenu Otvorenog postupka koji je propisan zakonom kojim se uređuju javne nabavke, osim ukoliko međunarodnim ugovorom nije drugačije određeno (stav 1. član 32.), što znači da ne isključuje tendersku proceduru, niti javnost postupka i zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.  

Ovim zakonom je takođe propisano da se, u slučaju hitnosti i ugroženosti realizacije postupka, može primeniti postupak izbora strateškog partnera, koji sprovodi radna grupa koju imenuje Vlada, a podrazumeva upućivanje JAVNOG poziva za izbor strateškog partnera, po članu 40. ovog zakona i takođe ne isključuje princip transparentnosti i javnosti – ističe se u otvorenom pismu upućenom novosadskom gradonačeniku.

Dalje se naglašava da ne postoji jasna odrednica o kom novosadskom mostu je reč, a "kako se govori o prepoznavanju posebnog značaja, ne može se jasno utvrditi da je reč o mostu koji je regulisan Nacrtom plana generalne regulacije mosta u produžetku Bulevara Evrope u Novom Sadu (2404), niti se ponude mogu pribavljati direktnom pogodbom sa kineskim partnerom, niti bilo kojom drugom zainteresovanom stranom".  

Podsećamo, u primedbama na sporni plan ukazali smo na nepoštovanje Zakona o vodama, Zakona o zaštiti prirode i drugih zakonskih regulativa. Izgradnjom mosta će se uništiti vredan ekosistem sa prisutnim strogo zaštićenim i zaštićenim vrstama. Dokazali smo da je u samom planu lažirano postojanje Strateških procena uticaja na životnu sredinu. Postoji opravdani strah da će se izgradnjom mosta na ovom mestu narušiti postojeći nasip i time će se značajno doprineti opravdanoj bojazni od plavljenja. U svetu nije poznato da se sa tranzitnog mosta pravi silazak u plavno područje. Izgradnjom međunarodne marine i veštačke staze ubiće se živi svet Dunavca. U vezi sa tim, predlažemo izgradnju gradske i međunarodne marine sa pratećim sadržajima na području Brodogradilišta, a nikada nismo tražili "šišarke" kako se interpretira u medijima – navodi se u otvorenom pismu.

Gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću upućena su dva pitanja:

1. Kojim dokumentom je utvrđeno da je most predviđen Nacrtom plana generalne regulacije mosta u produžetku Bulevara Evrope u Novom Sadu (2404) most obilaznica od posebnog značaja za Republiku Srbiju, jer kao takav nije predviđen planskim rešenjem? 

2. Na osnovu kog postupka su pribavljene ponude za idejno rešenje novog mosta preko Dunava, jer znamo da se budžetska sredstva ne mogu trošiti na osnovu simpatija prema određenom kreditoru i/ili izvođaču?

Otvoreno pismo novosadskom gradonačelniku uputili su: Ekološki front Novi Sad, Inicijativa građana Dunavac (Šodroš), Sačuvajmo Liman od betona, ZA zeleno Novo naselje, Sačuvajmo park kod muzeja, NGO Svet i Dunav, Udruženje rekreativnih ribolovaca Šodroš Dunavac i Centar za razvoj demokratskog društva "Europolis".

Oceni vest:
13
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Mali Sava ili Sava Mala

  pre 675 dana i 19 sati

  Tako su meni, kao nasledniku, oteli Svilaru zbog kredita EU od 10 miliona eura.
  Ne bi li ga se brže-bolje dočepali.
  Van pravnog osnova su sve radili na toj "kulturnoj stanici".
  Kad-tad će to doći na naplatu, makar na evropskim sudovima.
  Biće oduševljeni u EU, kada saznaju da su obmanjivani da su svi pravni odnosi na mestu trošenja kredita regulisani.
  Gospodine Gradonačelniče, pravniče, nema tu od prava ni P.

  Oceni komentar:
  1
  4