VIŠI SUD: Novosađanka dobila spor protiv EPS-a, "računi ne sadrže jasne i precizne informacije"

VIŠI SUD: Novosađanka dobila spor protiv EPS-a, "računi ne sadrže jasne i precizne informacije"

Viši sud u Novom Sadu presudio je u korist naše sugrađanke koja je tužila JP "Elektroprivreda Srbije" zbog naplate "troška garantovanog snabdevača".

Inače, pitanje naplate navedenog troška dana izaziva veliko interesovanje javnosti zbog mogućnosti masovnih tužbi protiv EPS-a, a sve je počelo objavljivanjem presude Višeg suda u Užicu, koji je presudio u korist korisnika električne energije, po čemu je "Elektroprivreda" građaninu morala da nadoknadi 6.000 dinara, koje je od 2014. platio po osnovu spornog troška, preneo je danas portal Radija 021.

U presudi Višeg suda se konstatuje da računi za utrošenu električnu energiju ne sadrže jasne i precizne informacije koju uslugu potrošač plaća kroz "trošak garantovanog snabdevača", saznaje isti izvor.

– Troškovi koji nastaju u isporuci električne energije moraju biti jasno opredeljeni, transparentni, i u vezi sa obavezom naknade istih i njihovom strukturom ne sme da postoji nedoumica kod potrošača. Okolnost da je tužiocu bilo poznato da račun za utrošenu električnu energiju uključuje stavku "trošak garantovanog snabdevača", kao i da je Metodologijom za određivanje cene električne energije za garantovano snabdevanje utvrđeno da su troškovi garantovanog snabdevača predviđeni za sve kategorije kupaca u jednakom iznosu i da se tarifa garantovanog snabdevača izražava po mestu isporuke, nije od značaja, s obzirom da ni u računu, niti u Metodologiji nije jasno navedeno na šta se odnose troškovi garantovanog snabdevača, odnosno koja usluga je obuhvaćena navedenim troškovima – navodi se u presudi, a prenosi 021.rs.

Opširnije o ovoj temi pročitajte OVDE

Oceni vest:
10
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Maks

  pre 440 dana i 2 sata

  Pa drzavna preduzeca nas kradu gde stignu na racunima za struju, za vodu , na telefonskim a upravnici zgrade je posebna prica naplacuju a skoro nista ne urade . Sisaju nas ko ovce nemas kome da se zalis jer su oni uvek u pravu.

  Oceni komentar:
  0
  19