VIŠI SUD U NS: U 2020. godini primljeno 5.000 predmeta više nego u 2019.

VIŠI SUD U NS: U 2020. godini primljeno 5.000 predmeta više nego u 2019.

U izveštaju Višeg suda u Novom Sadu za 2020. godinu navodi se da je ova ustanova radila naporno i efikasno u godini za nama.

Pored građanskih parnica, pod lupom javnosti su postupci koji se vode za najteža krivična dela, kao što su ubistva, a po broju ne zaostaju ona koja se odnose na proizvodnju i prodaju opojnih droga i zloupotrebu službenog položaja.

Prošla godina je bila teška i za pravosudne organe. U Višem sudu u Novom Sadu je 2020. godine primljeno 5.000 predmeta više nego u 2019, a broj rešenih slučajeva je gotovo isti, što dovoljno govori o efikasnosti suda uprkos epidemiji i vanrednom stanju, piše RTV.

Kada je reč o građanskom odeljenju suda, povećan je broj tužbi protiv banaka radi naplate troškova obrade kredita, ali su gotovo sve pritužbe stranaka bile neosnovane.

"Nestale bebe"

Stupanjem na snagu Zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta, proširena je nadležnost Višeg suda.

Primljeno je 106 predmeta koji se odnose na predmete, kolokvijalno nazvane "nestale bebe" i ti predmeti su u radu u sudu. Prema posebnom Zakonu, sudije postupaju, traže podatke od institucija i pojedinaca koji te podatke imaju i na osnovu tih podataka i eventualno održanog ročišta će donositi odluku u nekom narednom periodu – rekao je Miroslav Alimpić, predsednik Višeg suda u Novom Sadu.

Inače, proizvodnja i prodaja narkotika prednjači u strukturi krivičnih dela, a zabrinjava veliki broj teških dela, kao što su ubistva.

Uslovima rada i efikasnosti ne samo Višeg, nego i ostalih sudova doprineće nova zgrada u blizini postojeće, na uglu ulica Stražilovske i Maksima Gorkog. Pored toga, rekonstruisaće se velika sala Višeg suda, a u toku je i nabavka opreme kojom će se lakše otkrivati slučajevi unošenja oružja i eksplozivnih naprava u zgradu suda, saznaje RTV.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan