Visoke kazne za poslodavce koji ne isplate radniku uvećanu zaradu za praznik

Visoke kazne za poslodavce koji ne isplate radniku uvećanu zaradu za praznik

Ako se zaposlenom ne isplati naknada za rad na dan praznika, zakon o radu propisuje novčanu kaznu od 600.000 do 1.500.000 dinara, prenosi "Telegraf".

Inspektorat za rad će pojačano kontrolisati da li su zaposlenima koji su radili na dan državnog praznika poslodavci isplatili uvećanu zaradu, saopšteno je danas iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kako se navodi, ako se zaposlenom ne isplati naknada za rad na dan praznika, koji je neradni dan, Zakon o radu propisuje novčanu kaznu za poslodavca sa svojstvom pravnog lica od 600.000 do 1.500.000 dinara, a za odgovorno lice od 30.000 do 150.000 dinara, dok je za preduzetnika propisana novčana kazna od 200.000 do 400.000 dinara, podseća se u saopštenju.

Podseća se da je Zakonom o državnim i drugim praznicima u Srbiji propisano da u dane praznika koji se praznuju neradno, ne rade državni i drugi organi, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga.

Kako "Telegraf" prenosi, propisano je i da su državni i drugi organi, privredna društva dužni da obezbede neprekidno obavljanje delatnosti, odnosno usluga i u dane državnih i verskih praznika ako bi zbog prekida obavljanja delatnosti nastale štetne posledice za građane i državu.

Takođe, ukoliko priroda delatnosti ili tehnologija procesa rada zahteva neprekidan rad, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga mogu da rade i u dane državnih i verskih praznika.

Inspektorat za rad podseća poslodavce da, u skladu sa Zakonom o radu, zaposleni imaju pravo na uvećanu zaradu u visini utvrđenoj opštim aktom i ugovorom o radu za rad na dan praznika koji je neradni dan i iznosi najmanje 110% od osnovice.

Oceni vest:
30
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Gaga

  pre 2295 dana i 16 sati

  Dobro poznata je činjenica da se ove naknade ne isplaćuju radnicima.Eventualno ako i isplate tako nešto radnici će morati taj novac da vrate poslodavcu ili će im taj iznos biti obustavljen prilikom naredne isplate.
  Poistovećujemo se sa Evropom ali smo ispod njenih standarda.Odličan primer je radnici u trgovini.Zašto u Srbiji trgovinski radnici nemaju radno vreme kao u Evropi.Ovu činjenicu niko ne spominje a dobro znamo da je poslodavci ne mogu sakriti jer na vratima svakog prodajnog objekta je naznačeno radno vreme.Zašto ne pitate radnike u trgovini da li su na plati ikada "osetili" povećenje neto plate za vreme praznika,noćnog i prkovremenog rada???
  Imamo mi Zakone a kako ih sprovodimo u delo? Da li su ti inspektori rada ikada razgovarali sa radnicima u "četiri oka", da li su ikada proverili na izvodu plate radnika - neto zarade - "uvećene" u vreme praznika i da li je ostatak u gotovini koji radnici primaju od poslodavca umanjen ili uvećan ???
  Da li su inspektori rada ikada na neki državni ili verski praznik prošetali i proverili ko poštuje Zakon a potom nakon obračuna i isplate zarade proverili sa da li su radnicima Zakonom predviđene prednadležnosti ispoštovane?
  Dugi niz godina realnost je da se ne poštuje niti Zakon o radu niti prava vernika bilo koje veroispovesti.Želimo u Evropu a o njenim standardima možemo samo da sanjamo jer ne funkcionišemo na tim principima, a moglo bi da nije korupcije.

  Oceni komentar:
  0
  59
 • Misi

  pre 2295 dana i 15 sati

  Haha koje kontrole dajte te kontrole neka dodju i traze platne listice od radnika to sto ode u firmu i proveri kod poslodavca to su ciste gluposti postoce poslodavac od 50 radbika prikazati samo jednog i to nekog sefica radim u srktoru obezbedjenja i netetko neke firme placaju rad praznikom kao sto je G4S SECURITY jefini u toj oblasti koji to placaju ostali niko Inex Securitas i ostali ne placaju sigurno isto kao sto je drzava naterala da se radnici licenciraju i pojedine firme su to uradile opet napominjem G4S SECURITY koji je sve to uradio do 01.01 201u a drugi opet rade bez licenci i imaju svoje portire koje su sad prekvalifikovali u neke sitne majstore odrzavanje kruga itd....a ustvari su portiri i zasto smo mi polagali onda licence od tih istih kontrola MUp -a nista tako da ni od ovoga placenog rada praznikom 90% se nece primenjivati krivci uglavnom svi pozzzz

  Oceni komentar:
  1
  14
 • ivica

  pre 2295 dana i 7 sati

  ee moji drugovi napaćeni kakvi crni inspektori kakvi bakrači pa njihova kontrola se sastoji od debljine koverte koju im ćušne poslodavac pa posle ih niko nit vidi nit čuje pola godine do sledeće finansiske inekcije, propusta ima koliko hoćeš u mojoj firmi se radi svaki dan bez slobodnog dana, ljudi nisu bili slobodni po tri meseca plata kasni dva meseca a isplaćuje se preko novčane pozajmice !?/? Supruga radi u tgovini plata uvek ista bez obzira na praznik ili to što je minimalac povećan za njih to nevaži oni se drže svoga, platni listić nikad nije dobila, plata na ruke a godišnji odmor 2 nedelje iako po zakonu imaš 20 radnih dana a za prekovremeno da se i nespominje, eto kako inspekcije rade svoj posao a sve im se to dešava ispred nosa ali bože moj koverta je koverta koga briga još za obične radnike!

  Oceni komentar:
  0
  27
 • Sindikat UGS NEZAVISNOST/fb admin

  pre 2295 dana i 4 sata

  Ovaj tekst smo sherovali na nas fb profil. Do sada ima dostignuce preko 20.000 osoba na fb! Rekord. Dakle tema je izuzetno aktuelna. Pozdrav za mojnovisad.com! :-)

  Oceni komentar:
  0
  6
 • kristian

  pre 2294 dana i 15 sati

  ja sam radio 2 godine kod seljaka platu nisam dobio i maltretirao me.kome da se zalim zvao sam sve vrste inspekcije i ne vredi

  Oceni komentar:
  1
  4
 • Ja

  pre 2294 dana i 14 sati

  Ja radim u toj famoznoj DRŽAVNOJ UPRAVI. Čisto za vašu informaciju grad Novi Sad ne plaća rad praznicima. A ja radim svaki praznik...

  Oceni komentar:
  0
  4
 • jan

  pre 2294 dana i 11 sati

  Radio i juce i danas radim,jos u trecoj smeni.Videcemo listu da li ce uvecati,mada nema od toga nista. Bice na listi ''rad na praznik'' ali to je samo lista ....

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Neko

  pre 2294 dana i 6 sati

  Ja radim kod vekica Vekic Zeljko chokolate plate kasne ni zdrastvene knjizice, sve placamo privatno od lekara do apoteke imam dvoje dece, niti verske praznike nemamo stalno se radi a placa se kao redovan radni dan, sad su nam i karte ukinuli pa sami placamo karte za bus, i ko mu moze bilo sta

  Oceni komentar:
  2
  6
 • Biserka

  pre 2294 dana i 1 sat

  A sta se desava sa onima koji nerade a racuna im se kao da rade. A mi koji radimo primimo naknadu a onda taj dan odrsdjujemo. Ispada najbolje kada neradia.

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Novi sad

  pre 2292 dana i 7 sati

  Koji crni placeni neradni dani.Radim kao ugostiteljski radnik u Novom Sadu vise od sedam godina,a imam upisana 4 meseca u radnu knjizicu.Nagledao sam se toliko potplacenih inspektora da mi je muka.Ko ce sprovesti tu pravdu,mozda komunalna inspektorka koja pri redovnom inspekcijskom nadzoru daje izjavu da joj je zsmrzivac prazan,mozda veterinarski inspektor koji dobija besplatna letovanja ili mozda poreski inspektor koji na ime kazne zaposljava svoje dete kod istog poslodavca kod kog radim,a koji na najgrublji moguci nacin krsi sva prava radnika...

  Oceni komentar:
  0
  2
 • milorad

  pre 1966 dana i 9 sati

  U firmi u kojoj ja radim kao slubenik obezbedjenja sa licencom radnik NEMA;godisnji odmor,placen nocni rad,praznik placen 131 dinar kao normalan sat i letnju kosulju i prsluk za rad u zimskim uslovima

  Oceni komentar:
  0
  4
 • petar

  pre 1766 dana i 12 sati

  Ljudi,kolege,njih oko 20-ak,su tužili SECURITAS u Valjevu. To bi trebalo i ostali da urade,jer je to jedino rešenje za one robovlasnike što sede u foteljama i primaju višemilionske plate na godišnjem nivou(mislim,a i čuo sam, da dir. Aleksandar Hajduković toliko ima od dve plate) I ne rade ,bukvalno,ništa.

  Oceni komentar:
  0
  4