Vlada APV predložila da 25. novembar bude Dan Vojvodine

Vlada APV predložila da 25. novembar bude Dan Vojvodine

Pokrajinska vlada predložila je na današnjoj sednici da Dan Vojvodine bude 25. novembar, kada je 1918. godine Velika narodna skupština u Novom Sadu proglasila prisajedinjenje vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji.

Na sednici je utvrđen i program javne rasprave o Nacrtu pokrajinske skupštinske odluke o utvrđivanju i svečanom obeležavanju Dana Vojvodine i drugih dana od pokrajinskog značaja.

Pokrajinska vlada je predložila da se obeležavaju i 15. maj, povodom Majske skupštine održane u Sremskim Karlovcima 1848. godine, na kojoj je, kako je navedeno u saopštenju, "proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine", te 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava, kada su Ujedinjene nacije 1948. godine usvojile Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima.

Prema usvojenom programu, javne rasprave biće održane od 1. do 30. aprila, i to 3. aprila u Rumi, 10. aprila u Zrenjaninu i 17. aprila u Novom Sadu.

Tekst predloga odluke biće objavljen na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Primedbe, predloge i sugestije zainteresovani mogu da dostave Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama na e-mail ili poštom na adresu sekretarijata.

Da podsetimo, predlog da se 25. novembar, odnosno Dan prisajedinjenja obeležava kao državni praznik prvi je dao nekadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić – opširnije OVDE.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan