Vlada Srbije potvrdila prelazak dela đaka na onlajn nastavu, evo nekih pravila koja će važiti

Vlada Srbije potvrdila prelazak dela đaka na onlajn nastavu, evo nekih pravila koja će važiti

Ministar prosvete Brano Ružić je istakao da će Uredba koju je donela Vlada Srbije u skladu sa preporukama Kriznog štaba, dati Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u obavezu uputstvo kako će se do raspusta organizovati nastavni proces.

Ružić je, gostujući u Beogradskoj hronici, ponovio da će zimski raspust biti od 21. decembra do 15. januara na teritoriji čitave republike.

Precizirao da se onlajn nastava odnosi na učenike od petog do osmog razreda, srednjoškolce i uz preporuku, zbog autonomije Univerziteta, odnosi se i na fakultete. 

– Činjenica je da obrazovni sistem pokazuje visok stepen vitalnosti. Što se tiče predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola procenat zaražavanja dece se kreće od 0,02 do 0,04 ili 0,05. Drugi problem je stepen zaražavanja nastavnog i vannastavnog osoblja koje se kreće od 2 do 3 procenta – naveo je ministar i dodao da obrazovni sistem nije mesto gde je transmisija virusa uopšte zaživela, te da virus, "dolazi spolja".

Ocenjivanje 

Što se tiče ocenjivanja predviđeno je da bude u školama. Međutim, ono se može raditi i onlajn i to nije nikakav problem. Mi ćemo uputstva nijansirati u skladu sa mogućnostima škola, direktorima koji organizuju sam proces obrazovnog sistema i, naravno, u skladu sa onim što je najvažnije – epidemiološka situacija i ono što je prioritet očuvanja zdravlja i bezbednosti kako đaka tako i nastavnog i vannastavnog osoblja – naglasio je Ružić za RTS. 

Na primedbu da se brzo prelazi gradivo pa je velikom broju dece neophodna pomoć ili roditelja ili privatnih profesora, Ružić kaže da razume taj argument. Međutim, imajući u vidu vanrednu sitaciju u kojoj se nalazimo, kako je istakao, ne samo mi nego cela planeta, podsetio je da je i pre korone bilo roditelja koji su bili prinuđeni da plaćaju dodatno časove i da "taj argument kada je u pitanju zdravlje  1.250.000 dece pada u vodu u ambijentu u kome se nalazimo".

Dodaje da vaspitno-obrazovni sitem neće biti doveden u pitanje ali i da taj kvalitet neće korenspondirati s nekim okolnostima kao u nekim realnim vremenima i mogućnostima.

Na pitanje da li će biti olakšica u ocenjivanju, ministar je odgovorio da ne vidi razlog da bi trebalo da postoji neka olakšica pri ocenjivanju. Smatra da bi bilo logično da ocenjivanje korenspondira s procesom sticanja znanja i kvalitetom i to, naglašava, svakako prosvetni radnici umeju da ocene na pravi način.

Mi ne smemo da izgubimo ni jednu generaciju zbog korone i taj proces sticanja znanja je stvar od nacionalnog interesa – poručio je Ružić.

Bolesni đaci i nadoknada nastave

Što se tiče đaka koji su bili bolesni, Ružić je rekao da će nadoknaditi nastavu na način kako je to rađeno u prethodnom periodu, kao i da je to definisano svim pravilnicima i ne bi  trebalo imati bojazan oko toga. 

Ono što ćemo uputstvima predvideti to je da ćemo definisati mogućnost deci da dođu u školu i poprave ocenu ako su nezadovoljni – obećao je ministar prosvete Branko Ružić, a preneo RTS.

Oceni vest:
3
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Majka

  pre 1272 dana i 21 sat

  Niko se nepita kako ce biti deci?Roditelji rade i kada dodju sa posla nemaju gde da dodju u kuci je opsti haus.Deci se zadaje obimno gradivo iz svih predmeta .Ceo dan salji i pisi ,Pa da li je stiglo da li ce nastabnik uaziti rad ako nije stigao.Narode mi ce mo piludet.Treba to izdrzati sve u jedno"majka ,domacica ,nasatvnica i mnogo jos dr.

  Oceni komentar:
  2
  2