Vlada Vojvodine izdvojila 253 miliona RSD za obnovu obrazovnih ustanova

Vlada Vojvodine izdvojila 253 miliona RSD za obnovu obrazovnih ustanova

Pokrajinska vlada izdvojila je novih 253 miliona dinara za obnovu i rekonstrukciju 76 predškolskih ustanova, škola i domova učenika na teritoriji Vojvodine.

Tim povodom danas su potpisani i novi ugovori, a potpisivanju su prisustvovali predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Mihalj Njilaš.

Igor Mirović je medijima izjavio da su ove godine po prvi put izdvojena ovako značajna sredstva za objekte obrazovnih ustanova na teritoriji Vojvodine.

- Za nas je ovo jedan od najvažnijih zadataka, jer želimo da podržimo one ustanove u kojima borave, uče i vaspitavaju se naša deca – istakao je predsednik Pokrajinske vlade i naglasio da je reč o objektima u koje se decenijama nije ozbiljnije ulagalo.

- Cilj je da na kraju našeg mandata, a to je deo našeg programa, obnovimo većinu škola, vrtića i domova učenika. U tome nam pomaže i Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima sa kojom imamo potpunu koordinaciju u tom poslu – rekao je Mirović.

On je pohvalio ažurnost resornog Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, koji je u kratkom roku uspeo da pripremi ove ustanove da urade projekte i konkurišu za sredstva iz pokrajinskog budzeta.

Kako je Mirović najavio, sledeće godine biće izdvojena još značajnija sredstva za ovu namenu. On je istakao da je ova aktivnost jedna od onih, koja će obeležiti mandat sadašnje Pokrajinske vlade.

Resorni sekretar Mihalj Njilaš je podsetio da je u maju, najpre uspešno realizovan konkurs za dodelu sredstava za izradu projektno-tehničke dokumentacije, kada je i usmereno nešto više od 48 miliona dinara za tu svrhu.

- Već smo tada najavili da ćemo nastaviti dalje sa finansiranjem izvođenja radova na popravci, saniranju zgrada škola, vrtića, domova učenika. I nakon rebalansa budžeta u junu, uspeli smo da obezbedimo 253 miliona za ovu namenu – rekao je Njilaš i naveo da je današnje potpisivanje 80 ugovora sa predstavnicima 12 predškolskih ustanova, 38 osnovnih, 20 srednjih škola i šest domova učenika.

Ova sredstva, prema njegovim rečima, biće uložena u ustanove koje se nalaze na teritoriji čak 36 lokalnih samouprava, od ukupno 45 koliko ih ima u Vojvodini, a poboljšanje uslova osetiće 28.506 dece i učenika.

Izvor: www.vojvodina.gov.rs

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan