Voda iz Ravnog Sela sadrži deset puta više kancerogenog arsena nego što je dozvoljeno

Voda iz Ravnog Sela sadrži deset puta više kancerogenog arsena nego što je dozvoljeno

Božidar Caričić iz Ravnog Sela, koji je krajem 2019. sudskom odlukom oslobođen plaćanja računa za neispravnu vodu, ponovo je pred sudom.

Vrhovni kasacioni sud poništio je odluku Višeg suda u Somboru i slučaj po tužbi Javnog preduzeća "Komunalac" iz Vrbasa vraća se na reviziju, saznaje N1.

U međuvremenu, pojavili su se nalazi o višestrukom prisustvu kancerogenog arsena u vodi u Ravnom Selu. Božidar Caričić tvrdi da meštani o tome nisu obavešteni.

Podsećamo, ovog meštanina Ravnog Sela je krajem 2019. godine sud oslobodio duga za vodu, koju nije plaćao jer je, kao zdravstveno neispravnu, nije ni pio. Međutim, nedavno je Vrhovni kasacioni sud poništio prethodne sudske odluke i naložio da se postupak po tužbi preduzeća "Komunalac" iz Vrbasa vrati na ponovno odlučivanje.

Moj račun oko kog je Vrhovni kasacioni sud raspravljao godinu dana je 2.830 dinara i 60 para, što je negde oko 24 evra. Ja ne znam da li u svetu negde o tome raspravlja Vrhovni kasacioni sud, jer ja sam se nadao da će Vrhovni kasacioni sud da pohapsi sve njih koji truju decu – kaže Caričić za N1.

Ovako je izgledala voda u Ravnom Selu kad je Caričić prestao da je plaća


Sud u obrazloženju odluke navodi da su "nižestepeni sudovi propustli da utvrde za koje je potrebe Božidar Caričić koristio isporučenu vodu, te da li je dužan da plati deo računa za tu vodu, imajući u vidu da je znao da voda nije ispravna za piće i kuvanje".

Preduzeće "Komunalac" Vrbas odbilo je da Caričiću dostavi izveštaje, zbog čega je uzorak vode iz svog sela, o svom trošku, poslao u Nemačku.

– Voda je stigla do Hamburga do instituta koji je uradio analizu, u kojoj se lepo vidi, arsen, koji je najkritičniji, koji je najopasniji, najotrovniji. Dozvoljeno je 0,01 miligram po litri, ma 0,098 miligrama po litri, znači 10 puta više od dozvoljene količine. Ja sam ovde dobavio naučne radove iz 2012. godine, koje su radile Mađarska i Srbija. U ovom naučnom radu se vidi da ako osoba pije dve litre takve vode dnevno, ako voda ima 50 jedinica, jedan od stotine će da dobije rak. Ova naša ima 98, znači ima duplo više. U ovoj ulici gde živim ja su umrle tri osobe od 45 godine, za tri meseca, od karcinoma svo troje – tvrdi Caričić.

Odlukom Pokrajinske sanitarne inspekcije voda u Ravnom Selu i još četiri naselja u opštini Vrbas proglašena je neispravnom za piće pre 15 godina. Da li voda koja nije za piće mora da se plaća, u slučaju Božidara Caričića, odlučiće sud. A odluka bi mogla da pokrene lavinu – jer prema izveštaju Instituta Batut za 2019. godinu, neispravnu vodu isporučuje čak 50 gradskih vodovoda u celoj zemlji, javlja N1.

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan