Voda s gradskih bunara nije za piće

Voda s gradskih bunara nije za piće

Institut za javno zdravlje Vojvodine, na osnovu Ugovora s Gradom Novim Sadom, kontroliše zdravstvenu ispravnost vode za piće Iz fabrike vode i vodovodne mreže JKP ”Vodovod i kanalizacija”.

Na osnovu mikrobioloških i fizičkih analiza ukupno 558 uzoraka vode za piće, svakog dana u mesecu radi se 18 uzorkovanja i analiza. Do polovine sptembra utvrđena je zdravstvena ispravnost 93 odsto uzoraka, odnosno mikrobološka ispravnost 96,42 odsto i u isto tolikom postotku fizičko - hemijska ispravnost analiziranih uzoraka vode za piće.

Kad je u pitanju ispravnost vode za piće iz javnih bunara na teritoriji grada, građani se konstantno upozoravaju na to da su oni alternativni izvor vodosnabdevanja. Utvrđeno je da oni fizičko - hemijski ne ispunjavaju propisane zahteve i samim tim Institut za javno zdravlje građanima preporučuje da za piće i obavljanje lične i opšte higijene koriste vodu iz gradskog vodovoda. Tokom proteklog meseca, na tri bunara na teritoriji grada utvrđeno je da su mikrobiološki neispravni: „Snežna Marija”, onaj kod restorana na Ribarskom ostrvu i bunar u Ulici Jožefa Marčoka.

Stručnjaci Instituta rade i na utvrđivanju parametara hemijskog i ekološkog statusa površinske vode Dunava. Uzorkovanjem i analizom vode s javnog kupališta Štrand (33 uzorka) , Oficirac, kupališta Vok u Futogu i Begečke jame (po pet) , utvrđeno je da su svi zadovoljili propisani normativ za kupanje i rekreaciju na vodi. Ipak, i pored toga, činjenica je da u svim uzorcima ima i bakterija pokazatelja fekalnog zagađenja, a čak u tri četvrtine uzoraka bakterija pokazatelje svežeg fekalnog zagađenja. Zbog toga se ljudima preporučuje obavezno tuširanje zdravstveno ispravnom vodom pri izlasku iz reke.

Na teritoriji AP Vojvodine do polovine septembra registrovan je 301 slučaj zaraznih bolesti, što je na približno istom nivou kao u istom periodu lane. U strukturi zaraznih bolesti respiratorne infekcije su vodeća oboljenja. U toj grupi najviše obolelih (2. 132) prijavljeno je pod dijagnozom streptokoknog tonzilitisa i faringitisa, dok je 172 obolelo od varičele. Registrovano je i 18 slučajeva velikog kašlja, a u grupi parazitarnih bolesti registrovane su ukupno 172 osobe obolele od šuge, što je 20 odsto više od istog perioda prošle godine.

U grupi polno prenosivih bolesti registrovano je ukupno 26 obolelih osoba – osam slučajeva genitalne hlamidijaze, četiri slučaja sifilisa, tri slučaja gonoreje, a od hepatitisa B i C obolelo je 12 osoba.

U grupi zoonoza registrovano je ukupno šest obolelelih osoba, od Lajmske bolesti registrovano je 12 obolelih, a prijavljeno je i devet epidemija.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan