Voda, tradicionalno, najneispravnija u Vojvodini

Voda, tradicionalno, najneispravnija u Vojvodini

Najviše neispravnih vodovoda na teritoriji Srbije, kao i prethodnih godina, evidentirano je u Vojvodini, dok su najmanje kontrolisani seoski vodovodi, navodi se u izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Neznatno se smanjio broj ispravnih vodovoda u odnosu na 2020. godinu, kao i broj vodovoda sa fizičko-hemijskom neispravnošću.

U izveštaju se navodi da se povećao broj vodovoda sa mikrobiološkom i udruženom neispravnošću.

Broj javnih vodovoda gradskih naselja sa udruženom neispravnošću je 22.

Kod udružene neispravnosti mere se procenti fizičko-hemijske i mikrobiološke neispravnosti.

Tu spadaju Mali Iđoš, Subotica, Crvenka, Kula, Temerin, Bač, Bački Petrovac, Titel, Žabalj, Kikinda, Kneževac, Novi Bečej, Žitište, Sečanj, Nova Crnja, Bela Crkva, KovačicaPlandište, Grocka, Mladenovac.

Opština Bač prednjači u procentima obe vrste neispravnosti koje spadaju u udruženu. U svim uzorcima vode u ovoj opštini je utvrđena fizičko-hemijska, a 68 odsto mikrobiolška neispravnost.

U Subotici je pronađen i arsen, piše u izveštaju.

Foto: screenshot Institut "Batut" 


Broj javnih vodovoda gradskih naselja sa mikrobiološkom neispravnošću 2021. godine bio je 17.

Tu spadaju Sombor, Apatin, Odžaci, Vršac, Kosjerić, Užice, Čajetina, Bajina Bašta, Nova Varoš, Sjenica, Knić, Merošina, Ražanj, Žagubica, Ćuprija, Despotovac i Petrovac na Mlavi.

Najveći procenat ove vrste neispravnosti utvđen je u Novoj Varoši i tamo je iznosio 18 odsto.

Javni vodovodi u kojima je utvrđena samo fizičko-hemijska neispravnost su Srbobran, Čoka, Kanjiža, Ada, Zrenjanin, Stara Pazova, Alibunar, Majdanpek, Žabari, Doljevac, Blace.

Dve trećine Vojvođana pije neispravnu vodu


Iz izveštaja Instituta "Batut" vidi se da prednjače opštine u Vojvodini u kojoj ima najviše ima opština u kojima su svi kontrolisani uzorci bili neispravni. Najmanji procenat ove vrste neispravnosti utvrđen je u Majdanpeku i Blacu (27 odsto), kao i u Doljevcu (22 odsto).

Tekst u celosti pročitajte OVDE.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan