Voda u Dunavu i na slavinama zadovoljavajuća, oprez sa javnim bunarima

Voda u Dunavu i na slavinama zadovoljavajuća, oprez sa javnim bunarima

Rezultati ispitivanja hemijskog i mikrobiološkog statusa površinskih voda pokazuju da je Dunav zadovoljavajućeg kvaliteta za kupanje i rekreaciju, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za medije u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

Merenja pokazuju da je i voda iz vodovoda zdravstveno ispravna, a i vazduh u gradu je zadovoljavajućeg kvaliteta.

Lekar specijalista higijene dr Emil Živadinović objasnio je da se od 1. juna voda na Štrandu svakodnevno kontroliše, dok se na ostalim gradskim plažama, poput Oficirske i onih u Futogu i na Begečkoj jami, ispitivanja obavljaju jednom nedeljno.

Kupanje bezbedno, tuširanje obavezno

– Bez obzira na to što je Dunav odgovarajućeg kvaliteta za kupanje, rezultati, nažalost, pokazuju da u njemu ima bakterija fekalnog porekla, ali u dozvoljenom broju – rekao je dr Živadinović, i objasnio da se upravo zbog toga građanima preporučuje obavezno tuširanje nakon kupanja u Dunavu. – Voda na tuševima i slavinama na Štrandu priključena je na novosadski vodovod i ispravna je, te se može koristi. U više od 98 odsto uzoraka voda za piće u domaćinstvima, koja je poreklom iz vodovoda, zdravstveno je ispravna i prema tome bezbedna za upotrebu.

 

Rezultati kontrolisanja zdravstvene ispravnosti vo­de za piće pokazuju da je tokom avgusta uzorak iz javnog bunara „Snežna Marija” bio hemijski neispravan, dok na uzorcima iz bunara na Ribarskom ostrvu, kod restorana, kao i u Ulici Jožefa Marčoka, postoji mikrobio­loš­ka neis­pravnost, te se NE PREPORUČUJE koriš­ćenje vode s pomenutih bunara.

Lekari napominju da treba razlikovati vodu iz javnih bunara onu iz javnih česmi, koje se nalaze u parkovima, na stanicama ili na drugim otvorenim prostorima, kao i one priključene na novosadski vodovod jer je takva voda bezbedna za upotrebu. Informacije o zdrav­stvenoj ispravnosti vode za piće na javnim bunarima građani mogu pronaći na sajtu Instituta.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan