Voda u NS ispravna za piće, vodovodni sistem loš

Voda u NS ispravna za piće, vodovodni sistem loš

Nedavno smo pisali da oko 800 hiljada građana Vojvodine ima neispravnu vodu za piće, te da su, uslovno rečeno, privilegovani oni građani u čijim mestima postoje fabrike vode. Novosađani su među onima koji zvanično piju ispravnu vodu, ali na šta treba obratiti dodatnu pažnju?

Iako smo gotovo više od deceniju i po zagazili u 21, vek, civilizacijsko pitanje zdrave pijaće vode i dalje je aktuelno, a nameću ga i evrointegracije koje je naša zemlja odabrala kao strateški cilj.

Na Institutu za javno zdravlje Vojvodine navode da je voda gradskog vodovoda grada Novog Sada u više od 98 posto uzoraka kontinuirano zdravstveno ispravna, te da nema nikakvih opasnosti u vodi za piće. Međutim, apeluju na sugrađane da ne koriste vodu javnih bunara koja zna da bude neispravna.

Međutim, ono što bi u Novom Sadu moglo da bude problem jeste činjenica da iz fabrike vode izađe zdrava voda, ali onda ulazi u zastareo i loš vodovodni sistem.

- Ne mogu da kažem da neko na Limanu ili Telepu sigurno pije dobru vodu, ako je između mreža loša i ako je došlo do ulaska nekih mikroorganizama. Ako je biran loš materijal, materijal od PVC-a ne valja kao takav, onda, od azbesta ne valja, od čeličnih cevi dolazi do korozije, tu se pojavljuju i metali i tako dalje – napominje za RTV dr Božo Dalmacija s Prirodno-matematičkog fakulteta.

Voda se uvek može odneti na analizu na Prirodno-matematički fakultet ili u Institut za javno zdravlje Vojvodine, građanima poznatiji kao Higijenski zavod. A trebalo bi i steći naviku da pre istakanja u čašu, pustimo vodu da iz cevi malo oteče.

Opširnije o ovoj temi pogledajte ovde

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan