"VODOVOD": Za havariju na sremskoj strani grada krivi dotrajali vodovi (FOTO)

"VODOVOD": Za havariju na sremskoj strani grada krivi dotrajali vodovi (FOTO)

Stanovnici sremske strane grada su gotovo dva dana bili bez vode usled havarije koja se desila na dovodniku profila ф 900 na 150 metara od rezervoara Mišeluk, sa koga se taj deo i snabdeva vodom za piće.

Kako navode u JKP "Vodovod i kanalizacija", njihovi radnici su, stigavši na teren, pokušavali da dođu do mesta pod zemljom gde je došlo do pucanja, međutim problem je bio u tome što su blizu cevovoda visokonaponski kablovi te je otklanjanje havarije u velikoj meri bilo otežano i usporeno. Naime, cevovod se nalazi na veoma velikoj dubini, od oko šest metara, tako da je trebalo uložiti mnogo truda da se uspostavi bezbedno gradilište, a većim delom radovi su izvođeni noću što je dodatno otežalo ceo posao, kažu u "Vodovodu". 

– S obzirom na to da je cevovod izgrađen davne 1985. godine, protokom vremena je došlo do korozije na spoljnom elementu, tačnije na cevnom spoju. Reč je o atipičnoj spojnici koju su radnici JKP-a "Vodovod i kanalizacija" pokušali da zamene pomoću materijala kojim raspolažemo, ali zbog specifičnosti same spojnice to se nije pokazalo kao adekvatno rešenje te je preduzeće moralo da uveze originalni deo iz inostranstva – navodi se u saopštenju.Iz "Vodovoda" kažu i da je važno napomenuti da, kada se dese havarije tolikih razmera, postoji procedura po kojoj se radi, u smislu angažovanja velikog broja dobavljača, izvođača radova, podizvođača itd, pa samim tim i pored sveg truda i angažovanja zaposlenih desi se često da treba određeno vreme da se posao završi. Iako je razumljivo da je građanima na prvom mestu nastavak urednog vodosnabdevanja, iz JKP "Vodovod i kanalizacija" napominju da je nekada potrebno više vremena za sanaciju da bi sve bilo urađeno kako treba i kako se u budućnosti havarije ne bi iznova dešavale.


Ovo je, kaže se dalje u saopštenju, bila samo jedna u nizu havarija koje se dešavaju usled dotrajalosti glavnih vodova, od kojih su neki stari i više od trideset godina. Suštinski, dodaje se, neophodna je sistematska zamena svih starih cevovoda, kako bi problemi u vodosnabdevanju bili trajno rešeni.

– JKP "Vodovod i kanalizacija“ rekonstruisalo je određeni deo mreže, na tome se i dalje radi, međutim, celokupan proces je sistemski, vrlo kompleksan i potrebno je vreme za njegovu realizaciju jer ona zavisi od mnogo faktora. Podsećamo da je prošle godine rekonstruisan cevovod DN 800 iz 1963. godine u okviru Stare filter stanice, koji je ujedno bio i najstariji cevovod u sistemu. Tom zamenom osiguran je stabilniji sistem vodosnabdevanja u budućnosti, a stara pumpna stanica "Štrand“ postala je zlatna rezerva u distributivnom sistemu – kažu u "Vodovodu". 


– Službe JKP-a "Vodovod i kanalizacija“ trude se da distributivni sistem održe funkcionalnim iako se na dnevnom nivou dešava oko pet do šest havarija, kako manjih tako i većih razmera, što zahteva maksimalno angažovanje i ljudstva i mehanizacije te bismo ovom prilikom apelovali na naše korisnike da imaju strpljenja i razumevanja –
ističe se na kraju saopštenja. 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan