"VODOVOD": Zbog radova u Fabrici vode moguć slabiji pritsak od 22. do 28. maja

"VODOVOD": Zbog radova u Fabrici vode moguć slabiji pritsak od 22. do 28. maja

U petak, 21. maja, JKP "Vodovod i kanalizacija" počinje sa radovima na održavanju rezervoara u Fabrici vode.

– Ovo je izuzetno kompleksan posao koji iziskuje vreme jer je neophodno potpuno pražnjenje rezervoara, ispiranje i dezinfekcija. Kada se završi proces dezinfekcije, sledi pregled unutrašnjosti i ispravnosti rezervoara. Nakon što se utvrdi njegova ispravnost i saniraju eventualna oštećenja, počinje ponovno punjenje rezervoara. Ovaj posao spada u redovno održavanje objekata, a njegov cilj je da se obezbedi sanitarna ispravnost rezervoara pijaće vode. U pitanju su radovi koje je neophodno izvršiti na svakih 10 godina – napominju u JKP "Vodovod i kanalizacija".

Zbog navedenih radova, postoji mogućnost slabijeg pritiska u distributivnom sistemu od subote, 22. maja, do petka, 28. maja.

Iz "Vodovoda" javljaju i da su započeti radovi na utiskivanju novih drenova u jedan od reni bunara, preciznije BHD 6 na Ratnom ostrvu. U pitanju je investicija koja će se izvoditi narednih šest meseci.

Kako se navodi u saopštenju, izvođenje ovih radova je neophodno, budući da je poslednje saniranje ovog bunara rađeno devedesete godine prošlog veka. Utiskivanjem novih drenova od prohromskog čelika, tačnije četiri drena, dužine 40 do 50 metara i 290 mm prečnika značajno se produžava vek trajanja reni bunara koji će biti održiv od 50 do 100 godina.

– Radovi neće bitno uticati na vodosnabdevanje, a na ovaj način Novi Sad će biti obezbeđen većom količinim sirove vode za naredni period, sa dosadašnjih 60 litara na 90 do 100 litara u sekundi – napominju u "Vodovodu"

Sirova voda sa izvorišta, dodaju u tom gradskom preduzeću, doprema se u Fabriku vode preko dva dovodnika AC DN 700. Vremenom se, usled svakodnevne eksploatacije, na unutrašnjosti cevi talože naslage što smanjuje njihov prečnik, te dovodi do otežane distribucije sirove vode, opterećenja sistema za preradu i povećanja potrošnje električne energije.

– Kao najbolje rešenje, na jednoj od ulaznih cevi u Fabrici vode ugradiće se šaht sa pripadajućim elementima koji će omogućiti tehnički jednostavnije i vremenski kraće ispiranje dovodnika sirove vode. Tokom izvođenja ovih radova, koji će trajati minimum 48 sati, očekuje se slabiji pritisak. Planirani početak radova očekuje se najkasnije do sredine juna u zavisnosti od vremenskih uslova – navodi se u saopštenju.

Iz "Vodovoda" apeluju na svoje korisnike za razumevanje i strpljenje jer su svi navedeni radovi neophodni zarad sigurnijeg vodosnabdevanja sa izvorišta.

– Ovi poslovi su deo planskog unapređenja tehničkog sistema kojima se obezbeđuje stabilnije vodosnabdevanje cele distributivne vodovodne mreže, veći protok vode kroz dovodnike u pogonu za preradu i visok nivo kvaliteta vode – kaže se na kraju saopštenja.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan