VOZAČI I PRAVILA: Saobraćajni znakovi koji muče Novosađane (FOTO)

VOZAČI I PRAVILA: Saobraćajni znakovi koji muče Novosađane (FOTO)

Kad padne kiša, vozači u Novom Sadu polude. To je čuveni novosadski aksiom, ali to nije tema ovog teksta.

Svima nam je jasno, bar akterima u saobraćaju, da se saobraćajni znakovi moraju poštovati. Svedoci smo da komunikacija u saobraćaju, uvažavanje ostalih učesnika i na prvom mestu bezbednost i razum, su odavno nestali sa novosadskih kolovoza i trotoara. Vožnja u Rackoj varoši je postala prelazak preko minskog polja, ali ni to nije tema ovog teksta.

 


Bavićemo se saobraćajnim znakovima. Limenim tablama u tri geometrijska oblika koje u najmanju ruku zbunjuju Novosađane, stavljaju znak pitanja na šoferku, kose se sa vozačkom logikoma i ne tako retko stvaraju i nervozu jer saobraćajno pravilo uglavnom ukazuje na dužu, zaobilaznu vožnju od one projektovane u glavi čoveka za volanom. Ko ima vremena da poštuje znak, kad je žurba danas svima družba. Mi smo zapazili neke primere, a sigurni smo da ih ima u svakom kvartu.Deo Ulice Sutjeska ispred Osnovnog suda je jednosmeran odnosno iz pravca Spensa ne može se doći do Ulice Maksima Gorkog. Ova zabrana je uvedena, ne tako davno na inicijativu pomenutog suda jer kako kažu u Gradskoj upravi za saobraćaj i puteve, to je traženo “zbog omogućavanja bezbednog funkcionisanja suda”. Na svu sreću biciklistima je dozvoljeno dvosmerno kretanje. Oni očigledno ne ugrožavaju bezbednost ove institucije.

Na istoj raskrsnici, davnih dana uvedena je još jedna promena. U parčetu ulice, kod "pečurke" za one mlađe to je benzinska pumpa, a nosi naziv Sutjeska je dozvoljeno je da se preseče Maksima Gorkog i uleti u ulicu istog imena. Pre to nije bio slučaj i policija je redovno vrebala kod suda.

 


Niz ulicu ruskog pisca prema Dunavu, na sledećem račvanju postoji još jedna "zanimljiva" zabrana. Iz Stražilovske ulice bez obzira na pravac kretanja, zabranjeno je skretanje levo u Ulicu Maksima Gorkog. Znak obaveštanje sa obaveznim pravcima je tu, a nije mali broj sugrađana koji su zbog levog skretanja platili kaznu. Iz Gradske uprave poručuju: "U Stražilovskoj ulici ne postoji mogućnost za obeležavanje trake za levo skretanje. Tom ulicom prolazi gradski prevoz i njemu je dat prioritet. Svaki drugi režim bi značajno uticao na funkcionisanje javnog prevoza putnika".  Ima slučajeva i kad je prednost data parking mestima. Ulice Pavla Simića, Vase Stajića, Milete Jakšića, Šafarikova, Gajeva, Arse Teodorovića, Stevana Sremca, Kosančić Ivana… su jednosmerne i većina su to postale kad je uveden režim parkiranja odnosno naplata istog. Nadležni su stava da je nedostatak parking mesta u navedenim ulicama zahtevao uvođenje plaćanja, a pošto širina kolovoza nije dovoljna za dvosmerni saobraćaj, jasno je zašto možete kroz njih samo u jednom pravcu.Isti slučaj je i sa delom Dunavske ulice, ako ste se pitali zašto ne možete sa Beogradskog keja da skrenete desno i skratite put do centra grada. Narodna izreka kaže "Ne može i jare, i pare", što bi za vozače u prevodu značilo, "Hteli ste parking, sad malo okolo".

 

                                                     Nedostaju semafori                                                        Novosađani imaju dosta zamerki na neka saobraćajna rešenja, pa navodimo samo neke. Na prvom mestu nedostaju semafori i to pogotovo na Bulevaru patrijarha Pavla koji je postao trkačka pista, ali i u Venizelosovoj ulici gde je uklonjen, a pešački prelaz nije obeležen. Na raskrsnici kod Satelitske pijace zeleno svetlo je kratko, pa nekad treba i dva ciklusa sačekati da bi se uključili na Futoški put. Opet, neki zameraju što uslovno za desno sa Bulevara cara Lazara za Ulicu Ive Andrića ne svetli stalno ili da je ukrštanje Ulice Jug Bogdana sa Temerinskom nepregledno, pa se vrlo često dešavaju saobraćajne nezgode. Ipak, ima nešto i do nas samih. Tako na uglu Cankareve i Janka Čmelika većina vozača ne zna ko ima prvenstvo prolaza, pa se često stvaraju gužve, a mesečno bude i do četiri udesa. I možda najbolji predlog je da nedostaju saobraćajni znakovi za zabranu sukcesivnog korišćenja sirene zarad nekulturnih, nervoznih i sebičnih vozača koji jednostavno ne shvataju da uznemiravaju druge ljude, ne samo vozače.

 

Na Bulevaru cara Lazara iz pravca Merkatora, na raskrsnici sa Fruškogorskom ulicom nije dozvoljeno polukružno skretanje. Gradski urbanisti tvrde da je to zabranjeno zbog konfiguracije same raskrsnice odnosno da nije bezbedno polukružno skretati. Nismo dobili detaljnije objašnjenje koga ili šta bi ugrozilo obrtanje kola kod tog semafora jer nema vozača koji to nije uradio bar jednom. Umesto toga izrečeno je obećanje da će se na tom potezu graditi turbo kružna raskrsnica koja omogućava bezbedno skretanje svim prilazima. Dešava se da se neke zabrane i ukinu. Tako je od nedavno dozvoljeno skretanje levo na Bulevar Slobodana Jovanovića iz Ulice Seljačkih buna. Iz Gradske uprave za saobraćaj i puteve to potkrepljuju analizom stručnih službi kojom je utvrđeno da je došlo do promene uslova saobraćaja na pomenutoj lokaciji. Jedina promena koja se desila je povećanje broja vozila u gradu, ali vozačima je svakako laknulo jer iza kontejnera više ne vreba policijski auto na leru, spreman za poteru ako neko skrene levo.Međutim, skretanje levo je zabranjeno iz Ulice Branka Bajića na Bulevar Evrope i to zbog "povećanja bezbednosti saobraćaja". Vozači smatraju da je ceo kvart ovakvom odlukom odsečen i da se onda za polukružno na raskrsnici sa Hadži Ruvimovom čeka i po 20 minuta. Struka odgovora da je na toj raskrsnici planiran semafor, ali nismo saznali kada će se postaviti svetlosna signalizacija.Ne zaboravite, da je svako kretanje, peške, biciklom, vozilom, javnim prevozom, trotinetom, rolerima… saobraćaj i da u toj kolotečini niste sami. Pamet u glavu. Ima nas raznih.

Oceni vest:
16
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dušan

  pre 1061 dan i 21 sat

  Nedostaje gomila često nepotrebnih "L" prvenstava prolaza na Telepu. Vozači masovno ne razumeju taj znak i često prolaze kroz raskrsnicu bez usporavanja, odnosno stanu kada imaju prvenstvo.

  Oceni komentar:
  1
  7
 • Stari su govorili - živina!

  pre 1061 dan i 19 sati

  Znakovi su potpuno nepotrebni.
  Jer većina vozača postupa samo po svojoj volji i nameri.
  Bez obzira na obarzovanje i dozvole.
  Treba jednom da doživite vozilo koje pređe i "debelu belu", dođe do pešačkog i branikom gura pešake, da bi ste shvatili šta govorim.
  Toliko je nestrpljiv, ili pod uticajem nečeg, da želi silom ili turiranjem da zaplaši i požuri pešaka. Koji možda fizički ne može brže zbog neke bolesti.
  Naročito je to izraženo po malim ulicama, gde upražnjavaju silu i smatraju da ne mogu biti snimljeni.
  Samo nam dronovi sa kamerama trebaju.
  Pa neka razmišlja ko ga gleda odgore i kada će mu stići kazna ili zabrana vožnje.
  Znakove više niko ne gleda.

  Oceni komentar:
  2
  12
 • Dača

  pre 1061 dan i 2 sata

  Trebalo bi da kao novinari stanete na bilo koju raskrsnicu i pitate vozače na crvenom šta znače tri nasumično odabrana znaka. Mogu da potpišem da 90% ne bi pogodilo sva tri.

  Oceni komentar:
  0
  7
 • Kruzni tok

  pre 1060 dana i 21 sat

  dosta njih ne zna ni sta znaci obrnuti trougao na ulasku u kruzni tok - verovatno ih zbunjuju oblici i pitaju se gde je veza izmedju kruznog toka i trougla? - sigurno ne bi isto uletali u kvadratnu raskrnicu kao sto to rade u kruznom toku - laicki posmatrano mislim da je problem u uglovima - ali ko ce jos razmisljati o znacima dok vozi .

  Oceni komentar:
  1
  5