Vučić: Zapadni Balkan će zajedno tražiti pomoć EU za kupovinu električne energije

Vučić: Zapadni Balkan će zajedno tražiti pomoć EU za kupovinu električne energije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je inicijativa "Otvoreni Balkan" donela nadu u ovaj prostor koji je uvek bio preopterećen trvenjima i sukobima, a da je sada došlo vreme da sarađujemo. Ukazao je da ćemo zajedno kao Zapadni Balkan tražiti pomoć EU za kupovinu nedostajuće količine električne energije.

Hajde da otvaramo Balkan, da gledamo ispred sebe, da zbližavamo ljude i da im omogućimo da se bolje razumeju – naglasio je albanski premijer Edi Rama.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski istakao je da su naše države i vlade solidarne i spremne da se zajedno pozabave krizom i teškom zimom koja nam predstoji.

Nakon toga, ministri tri zemlje potpisali su niz sporazuma.

Samitu su prisustvovali i predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, predsedavajući Veća ministara BiH Zoran Tegeltija, ministri spoljnih poslova Mađarske i Turske Peter Sijarto i Mevlut Čavušoglu.

Poslednji Samit lidera "Otvorenog Balkana" održan je u junu na Ohridu, kada je potpisan niz bilateralnih sporazuma.

Samitu je prethodilo otvaranje prvog međunarodnog sajma vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana", pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije u okviru inicijative "Otvoreni Balkan".

Sajam vina je okupio najbolje proizvođače vina u regionu i promoviše Balkan kao sve traženiju vinsku i turističku destinaciju.

Oceni vest:
1
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan