Vučinić: Teže oštećeno pet novosadskih škola

Vučinić: Teže oštećeno pet novosadskih škola

Članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić izjavila je da je veću štetu pretrpelo je pet osnovnih škola u Novom Sadu, od kojih je najviše stradala "Desanka Maksimović" u Futogu, sa koje je olujni vetar odneo gotovo čitav krov.

Ona je za "Dnevnik" kazala da je olakšavajuća okolnost to što nastave trenutno nema, ali je ostalo svega mesec dana do početka nove školske godine, što, prema njenim rečima, predstavlja izazov koji će biti prevaziđen i deca će u septembru ponovo sesti u klupe.

Imamo samo mesec dana da saniramo posledice oluje, što je jako malo vremena jer utvrđivanje štete i građevinske procedure traju određeni period – objasnila je Vučinić i dodala:

Zato planiramo parcijalno da popravljamo OŠ "Desanka Maksimović", odnosno da osposobimo barem deo objekta, u kom bi đaci bili bezbedni i gde će moći da prate nastavu, a da istovremeno sređujemo drugi deo škole. U prvom naletu nevremena, u sredu, na OŠ "Jožef Atila" na Telepu oštećen je deo krova na fiskulturnoj sali, a u petak i ostatak, te sad čitav objekat prokišnjava i u lošem je stanju. Krovovi su stradali i na osnovnim školama "Mihajlo Pupin" u Veterniku i "Prva vojvođanska brigada" na Novom naselju.

OŠ "Jožef Atila"

Danas uređenje školskog dvorišta

Iz OŠ "Desanka Maksimović" pozvali su roditelje, učenike i zaposlene da se danas od 8 do 12 časova priključe akciji uklanjanja granja i slomljenog drveća iz školskog dvorišta. Ovo je druga akcija uređenja dvorišta otkad je nevreme oštetilo objekat, a tokom prve uklonjeni su delovi krova koji su bili razbacani.

Futog


Prema rečima Dine Vučinić, još tokom vikenda su počeli radovi na školoma, pre svega postavljanje zaštitnih materijala na objekte kako u slučaju novih padavina, koje su najavljene za danas, voda ne bi prodrla u učionice i napravila još veću štetu, piše "Dnevnik".

Kako izgleda ova škola nakon nevremena pogledajte OVDE.

Srednje škole, vrtići

Kada je reč o srednjim školama, one su imale više sreće i nisu zabeležna veća oštećenja, osim u Poljoprivrednoj školi u Futogu, gde je su pala brojna stabla u dvorištu. U obrazovnim ustanovama u kojima su u toku građevinski radovi takođe nema posledica oluje, osim na vrtiću na Adicama, koji je u izgradnji, a na kojem je oštećena hidroizolacija.

Tokom vikenda fokus smo stavili na vrtiće, jer je 40 od njih 76 pretrpelu neku vrstu štete – rekla je Članica Gradskog veća i pojasnila da posledice nisu velike, već da je problem predstavljao veliki broj objekata koje je za dva dana trebalo sanirati.


Što se tiče daljih koraka Grada, trenutno je u toku procena štete, vodiće se dodatni razgovori sa osiguravajućim kućama, a tek onda će uslediti planiranje gradskog budžeta.

Sednica Skuštine grada, na kojoj je trebalo da se razmatra rebalans budžeta, biće odložena, pošto će u rebalansu biti izmena shodno novonastaloj situaciji nakon dva nevremena koja su zahvatila Novi Sad – zaključila je Vučinić u izjavi za novosadski "Dnevnik".

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Imamo sreće

  pre 301 dan i 20 sati

  Dodatna informacija - današnja superćelija najavljena za popodne nas zaobilazi.
  Odlazi severoistočno preko Mađarske ka Ukrajini.
  Još jednom zahvaljujem portalu na informaciji o Windy.com, koji sve lepo i tačno prikazuje.

  Oceni komentar:
  1
  2