Za obnovu Podgrađa i Petrovaradinske tvrđave u 2021. godini biće izdvojeno 300 miliona dinara (FOTO)

Za obnovu Podgrađa i Petrovaradinske tvrđave u 2021. godini biće izdvojeno 300 miliona dinara (FOTO)

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić i potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković obišli su nekoliko objekata na Petrovaradinskoj tvrđavi i ulice Podgrađa.

U prisustvu direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada Siniše Jokića oni su razgovarali o trenutnom stanju Tvrđave i planovima za njenu obnovu.

– Grad Novi Sad će, preko Zavoda za zaštitu spomenika kulture uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije nastaviti obnovu podgrađa Petrovardinske tvrđave i u 2021. godini. Želja nam da sačuvamo naše kulturno i arhitektonsko nasleđe i udahnemo novi život podgrađu koje bi trebalo da preraste u svojevrstan kulturno-turistički centar. Obnova Podgrađa i starog gradskog jezgra jedan je od najvažnijih programa koje realizujemo u okviru projekta Evropska prestonica kulture, jer ostaje kao nasleđe budućim generacijama i otvara velike mogućnosti za dalji razvoj grada. Grad će nastaviti da usvaja nove Programe mera tehničke zaštite za naše tri prostorno kulturno-istorijske celine, jer ovakvi projekti suštinski doprinose pozitivnim promenama u cilju očuvanja našeg graditeljskog nasleđa – rekao je Dalibor Rožić, a prenosi Kabinet gradonačelnika.


Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je istakla da je posetom Novom Sadu želela da vidi šta je do sada urađeno na polju zaštite kulturnog nasleđa, koliko je ulagano poslednjih godina u Podgrađe i Tvrđavu, ali i da zajedno sa predstavnicima Grada razmotri buduće projekte obnove kako bi Novi Sad i Srbija spremno ušli u 2022. godinu kada će grad dočekivati goste iz celog sveta kao Evropska prestonica kulture.

– Za obnovu objekata na Petrovaradinskoj tvrđavi i Podgrađa, Ministarstvo kulture je za 2021. godinu izdvojilo 300 miliona dinara. Ubeđena sam da će sredstva biti utrošena u pravu svrhu i da ćemo dobiti deo grada koji će privlačiti kako Novosađane, tako i turiste, koje željno očekujemo da nam se vrate posle pandemije protiv koje se borimo. Spoj kulture i turizma je nerazdvojiv, a Novi Sad ima mnogo toga da ponudi, kao što su raznorodni festivali, lepi delovi grada, bogato kulturno nasleđe itd. Čuvajući i ulažući u to što nam je ostavljeno u amanet, mi pravimo divan spoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti našeg grada – istakla je Maja Gojković naglasivši da će, kada na to dođe red, poseban izazov biti izmeštanje saobraćaja iz podgrađa Petrovaradinske tvrđave.


Siniša Jokić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture je rekao da je u obnovu Petrovaradinske tvrđave i podgrađa do sada uloženo oko 500 miliona dinara, a da će 300 miliona koje Grad dobija od Ministarstva kulture i informisanja biti uloženo u više objekata, koje su tom prilikom i obišli, kao što su Duga kasarna, Bastion sv. Leopolda, Jednostavna kasarna i pet tvrđavskih kapija. Pored tih objekata na Tvrđavi, oni su obišli i Podgrađe, gde su razmatrali dalja ulaganja, kao npr. obnovu Špilerove kuće i više vojnih i sakralnih objekata.

Oceni vest:
5
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Zorka

    pre 1238 dana i 13 sati

    Taj "poseban izazov izmeštanja saobraćaja iz Podgrađa" je trebao da se veoma pažljivo razmotri i realizuje pre odluke o renoviranju Podgrađa, jer je novi mali trg i lepa ulica Bolnička--Prote Mihalčića, sa divnim granitnim pločama, kompletno, nastavljena da služi kao parking. Saobraćajni znaci koji određuju mesto za parking i kolovoz su svi polomljeni-- izvađeni, a u ul. Lisinskog automobili se parkiraju na pločniku, ( uobičajeno, pored saobr. znaka "zabranjeno zaustavljanje i parkiranje" ) često tik uz obnovljene nove fasade kuća. Za šetače, prolaznike, je ostavljen kolovoz za prolaz. Iscurelo ulje iz automobila je sve češći "ukras", na lepom granitu. Luksuzan parking, nema šta, ali je pitanje i koliko će to trajati? Uz to niko, sem nešto ranije arheolozi, nije izmerio prisustvo olova u vazduhu, u tom malom prostoru Podgrađa . Nevažno za stanovništvo i bolnicu i bolesnike?? Izmeštanje saobraćaja je preko potrebno , jer je jedini način da se obnovljeno sačuva. Koliko je para i truda uloženo, koliko prelepih fasada, krovova obnovljeno, a Podgrađe će upropastiti nemar.....ZAŠTO se u gradu o tome ne brine???

    Oceni komentar:
    3
    5
  • Vrč ide na vodu

    pre 1238 dana i 9 sati

    Slažem se sa vama da je potrebno izmeštanje saobraćaja iz Gradića.
    Direktno vijadukt sa Duge, ako treba.
    Međutim, to vam je kao sa parkovima.
    Ako vlast ne nađe svoj materijalni interes u takvim fakturama, neće biti realizacije.
    Recimo, ako na izgradnji spomenika Miki Mausu nađu 10.000 evra za svoj džep - očas psola ide priča.
    Ako na izgradnji parka ne mogu angažovati "Galens" - ništa od svega.

    Na svu sreću, ti sadašnji ne znaju i ne veruju u princip karme.
    Pa neka im, biće vremena da nauče. Kukala im majka, kasnije.

    Oceni komentar:
    0
    7