Za sedam meseci gotovo 14.000 nasilnika udaljeno od žrtvi

Za sedam meseci gotovo 14.000 nasilnika udaljeno od žrtvi

U prvih sedam meseci primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, u 2017. godini, izrečeno je 13.808 hitnih mera udaljenja nasilnika iz stana i zabrane kontaktiranja žrtve.

Taj podatak je danas iznela pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za ljudske resurse Katarina Tomašević na okruglom stolu o primeni ovog zakona, koji je održan u Vršcu.

Ona je precizirala da je od juna do decembra 2017. izrečeno 4.469 mera privremenog udaljenja učinioca iz stana i 9.339 mera privremene zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu i prilazi joj.

- Samo u prvih 15 dana 2018. godine, policijski službenici izrekli su 1.277 hitnih mera, od čega su 426 privremenog udaljenja učinioca iz stana i 851 zabrana kontaktiranja i prilaženja žrtvi – navela je Tomašević.

Iznela je i podatak da je za sedam meseci primene Zakona u 2017. godini prijavljeno 3.840 krivičnih dela nasilja u porodici, dok je u istom periodu 2016. evidentirano 3.436 prijava.

Tomašević je ocenila da ovakva statistika pokazuje da su se žrtve osnažile da nasilnike prijave i poručila da žrtve treba da znaju da imaju podršku Ministarstva unutrašnjih poslova i društva u celini.

Prema njenom mišljenju jedna od osnovnih vrednosti ovog Zakona je stavljanje žrtve u fokus.

- Godinama unazad veliki broj žrtava koje su prijavljivale nasilje u zadnjem momentu odustajale su od prijave, zbog nemogućnosti da odu iz stana, napuste decu ili nedovoljnih finansijskih sredstava. Zakon je izmeštanjem nasilnika i privremenim merama poslao jasnu poruku da nasilje neće biti tolerisano i da žrtva ima podršku društva – zaključila je Tomašević, saopšteno je iz MUP.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan