Za šta je sve dobar čaj od kamilice i kada ga treba piti

Za šta je sve dobar čaj od kamilice i kada ga treba piti

Čaj od kamilice ima mnoge zdravstvene prednosti, ali se među njima ističu neke najvažnije.

Ublažava teskobu

Kamilica pozitivno utiče na nervni sistem i ovaj čaj odavno se koristi sa smirenje. U dugotrajnoj studiji na 93 dobrovoljaca, istraživači su otkrili da konzumiranje ekstrakta kamilice farmaceutskog kvaliteta značajno smanjuje i umerene i teške simptome anksioznog poremećaja. Druga je otkrila da je efikasna i u lečenju anksioznih poremećaja nakon dve i četiri nedelje korišćenja, iako nije u potpunosti umanjila osećaj teskobe.

Ipak, nijedna od ovih studija nije posebno analizirala uticaj čaja od kamilice te trenutno nema mnogo istraživanja o mehanizmima koji stoje iza potencijalnog uticaja kamilice na smanjenje anksioznosti.

Minimizira simptome depresije

Čaj od kamilice takođe može ublažiti simptome depresije. Međutim, istraživanja nisu konkluzivna. Jedna studija, na primer, pokazala je da pijenje čaja od kamilice može značajno smanjiti simptome depresije kod žena nakon porođaja. U drugoj studiji, učesnici istraživanja s depresijom pili su biljni čaj koji se sastojao od 20 miligrama kamilice i 1 miligrama šafrana dva puta dnevno tokom mesec dana uz uzimanje propisanih antidepresiva. Istraživači su otkrili da je biljni čaj povećao efikasnost lekova.

Poboljšava san

Šolja čaja od kamilice može poboljšati vaš san. Meta-analiza je otkrila da je kamilica značajno poboljšala kvalitet sna, dok je gore spomenuta studija na ženama nakon porođaja takođe otkrila da je konzumiranje čaja od kamilice povezano sa značajno boljim kvalitetom sna, prenosi Danas.

Ublažava probleme s varenjem hrane

Kamilica pomaže i u smirivanju želudačanih tegoba, jer pomaže u opuštanju glatkih mišića u digestivnom traktu, ublažava grčeve i nelagodu. Biljka smanjuje i simptome gastrointestinalnih poremećaja, uključujući nadutost i bolove u stomaku, jer povećava nivo antioksidansa i štiti sluzokožu želuca. 

Ima protivupalna svojstva

Ova biljka se od davnina koristi za suzbijanje upala. Posebno se čaj koristio kao tečnost za ispiranje usta za ublažavanje upale u ustima i sluzokože grla. Naučno istraživanje iz 2014. pokazalo je da tečnost za ispiranje usta koja sadrži ekstrakte kamilice i nara ima antimikrobna i protivupalna svojstva, te smanjuje krvarenje uzrokovano gingivitisom.

Pomaže u kontroli šećera u krvi

Pokazalo se da pijenje čaja od kamilice nakon tri obroka dnevno tokom osam nedelja značajno smanjuje nivo insulina u krvi i koncentraciju HbA1C15 kod osoba s dijabetesom tipa 2. On pomaže i u inhibiciji digestivnih enzima koji su povezani s oslobađanjem šećera u crevima i sprečava transport fruktoze i glukoze kroz telo. 

Pomaže da ostanete hidrirani

Dok se jedna šoljica kafe s kofeinom "računa" kao pola šoljice vode, ista količina čaja od kamilice i dalje bi se računala kao puna šolja. Tako je konzumiranje ovog toplog biljnog napitka jednostavan način da ostanete hidrirani i ispunite svoje ciljeve dnevnog unosa tečnosti, prenosi Danas.

Kada piti čaj od kamilice?

Ako želite da iskoristite neke od potencijalnih koristi napitka, razmislite o konzumiranju u ovim slučajevima:

• Nakon obroka, jer kamilica može pomoći umiriti želudac i smanjiti skokove nivoa šećera u krvi,
• Kada se osećate nervozno, pod stresom ste ili osećate teskobu, zahvaljujući potencijalno umirujućim efektima kamilice,
• Kada želite da se opustite pre spavanja, jer kamilica može smiriti vaš duh i telo, samo imajte na umu da pijenje napitka preblizu vremena za spavanje može izazvati potrebu za mokrenjem u toku noći,
• Kada se osećate nedovoljno hidrirani jer napitak bez kofeina nema diuretski efekat.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan