Za ulazak u Sloveniju više ne važi PCR test urađen u Srbiji

Za ulazak u Sloveniju više ne važi PCR test urađen u Srbiji

Odlukom vlade Slovenije u tu zemlju više nije moguće ući sa negativnim testom urađenim u institucijama u Srbiji ili drugoj državi van EU, odnosno šengenskog područja, objavljeno ja na sajtu ambasade te zemlje u Beogradu.

Kako se navodi, počev od 25. decembra u Sloveniju je moguć ulazak bez odlaska u karantin samo sa negativnim PCR testom iz EU, odnosno šengenskog područja, ne starijeg od 24 časa.

Odlukom je predviđeno da se ulazak u Sloveniju iz država sa crvene liste, među kojima je i Srbija, bez upućivanja u karantin kod kuće ili bez prilaganja negativnog rezultata testa na korona virus dozvoljava samo za sedam izuzetaka.

Izuzeci su osobe koje su u radnom odnosu u jednoj od država članica EU ili drugoj državi šengenskog područja, za šta imaju dokaz, odnosno potpisanu izjavu kojom dokazuju razlog za prelazak granice kao dnevni radni migranti i vraćaju se u roku od 14 časova od prelaska granice, oni koji obavljaju poslove međunarodnog prevoza kao i osobe koje prevoze robu u Sloveniju ili iz Slovenije u privrednom saobraćaju, ili u teretnom saobraćaju u tranzitu i napuštaju Sloveniju u roku od osam sati po prelasku granice.

Izuzete su i osobe koje putuju u tranzitu kroz Sloveniju i napuštaju je najkasnije u roku od šest sati po ulasku, predstavnici stranog bezbednosnog organa, koji izvršava zvanični zadatak i napušta Sloveniju čim je to po izvršenju zadatka moguće, osobe koje su dovezene u Sloveniju spasilačkim ili sanitetnim vozilom, kao i pratećoj zdravstvenoj pratnji u tom vozilu, kao i osobe sa diplomatskim pasošem.

Austrija se ponovo zaključava

U Austriji su od ponoći na snagu stupile nove pooštrene mere u borbi protiv pandemije korona virusa, kojim se ta zemlja ponovo zaključava, treći put ove godine.

Treće zaključavanje trajaće mesec dana, do 26. januara, ali će za one koji budu učestvovali u dobrovoljnom masovnom testiranju "otključavanje" biti moguće od 18. januara.

Detaljnije o novim merama u Austriji i o situaciji u drugim evropskim zemljama pročitajte OVDE.

Oceni vest:
0
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • joca

  pre 1079 dana i 14 sati

  razumljivo kada se kod nas pcr testovi kupuju

  Oceni komentar:
  0
  0