Za vikend pojačana kontrola saobraćaja – posebna pažnja na određenu zonu

Za vikend pojačana kontrola saobraćaja – posebna pažnja na određenu zonu

Tokom vikenda pripradnici saobraćajne policije sprovešće mere pojačane kontrole saobraćaja usmerene na kontrolu brzine u zonama pešačkih prelaza.

To je za Tanjug izjavio major Aleksandar Radenković, iz Uprave saobraćajne policije MUP-a. Ukazao je da je u prethodnom mesecu 12 pešaka poginulo u saobraćaju, prenosi Euronews Serbia.

Akcija će biti usmerena na očuvanje bezbednosti pešaka jer su u ovom periodu godine najugroženiji, od novembra do januara meseca kada je dan najkraći. Želimo da skrenemo pažnju i pešacima da povećaju oprez i vozačima da obrate pažnju na pešake. Biće merena brzina u zonama pešačkog prelaza, kontrolisano da li vozači poštuju prava pešaka na pešačkom prelazu, ali i to da li pešaci poštuju saobraćajne propise – rekao je Radenković.

Prema njegovim rečima, u prethodnih nekoliko nedelja devet pešaka je poginulo na neosvetljenom delu puta i uglavnom su nosili tajmiju garderobu.

Podsećamo na zakonsku obavezu pešaka koji se kreću putem van naselja, noću ili u uslovima smanjene vidljivosti da moraju biti osvetljeni. Da li će nositi svetloodbojni prsluk ili neku drugo reflektujuću materiju svejedno je, ali to će im povećati bezbednost. U novembru smo imali 12 poginulih pešaka. Od početka godine imamo manje poginulih pešaka nego što je to bio slučaj prošle godine. Ove je 110 i to je i dalje velika brojka i dalje su nam pešaci jedna od najugroženijih kategorija učesnika u saobraćaju uz vozače putničkih vozila – rekao je Radenković.

On je naveo da će maksimalno raspoloživ broj pripadnika Uprave saobraćajne policije biti uključen u kontrolu saobraćaja na teritoriji cele zemlje.

Ceo tekst pročitajt na sajtu Euronews Serbia.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan