ZAKON O STANOVANJU: Upravnik zgrade može biti i podstanar

ZAKON O STANOVANJU: Upravnik zgrade može biti i podstanar

Brojne novine u Zakonu o stanovanju i održavanju objekata.

O poštovanju kućnog reda i održavanju higijene u zgradi ubuduće će moći da se brinu i supruga, deca ili drugi rođaci vlasnika stana, ali i podstanari. Novim zakonom o stanovanju i održavanju zgrada omogućava se da upravnik stambene zajednice može biti i osoba koja nije vlasnik stana.

Kako u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture objašnjavaju za "Novosti", novi propisi omogućavaju vlasniku stana da ovlasti člana porodice ili zakupca da umesto njega učestvuje u radu skupštine stambene zajednice, čime se dobija mogućnost da i te osobe budu birane za upravnika stambene zajednice.

- Potrebno je samo da vlasnik stana obavesti skupštinu stambene zajednice o datoj saglasnosti za člana njegovog porodičnog domaćinstva ili za podstanara – navode za ovaj beogradski list u resornom ministarstvu.

Takođe, sve skupštine stanara moraće da se usklade s novim zakonom o stanovanju i održavanju zgrada. Opštine i gradovi su dobili rok da do kraja ove godine formiraju registre stambenih zajednica, a od trenutka kada ih uspostave, skupštine stanara na toj teritoriji će imati rok od šest meseci da se "preregistruju". To znači da će i oni koji imaju kućni savet morati da sazovu sastanak i ponovo izglasaju upravnike koji će stambenu zajednicu prijaviti u opštini. Stanari će, po članu 26, platiti administrativnu taksu za registraciju i naknadu za usluge evidencije, ali se još ne zna u kom iznosu.

Opštine i gradovi će popisati sve skupštine stanara, a objedinjene podatke će slati Republičkom geodetskom zavodu.

U zgradama koje imaju predsednika skupštine stanara trebalo bi da on sazove sastanak na kojem će biti obavljen njegov reizbor ili će biti izabran novi upravnik iz redova stanara. Ukoliko zgrada nije imala "kućepazitelja", sastanak može sazvati neko od vlasnika nekretnina.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Realno

  pre 2405 dana i 15 sati

  Hmmm... Cisto izbijanje para iz džepa građana. Sve ce to podstanari da uplate. A vec imamo i porez na imovinu. Sve bla bla buc truc

  Oceni komentar:
  0
  1