Zaštitite vaše srce i mozak od propadanja konzumiranjem ove vrste ribe

Zaštitite vaše srce i mozak od propadanja konzumiranjem ove vrste ribe

Oslić je širom sveta izuzetno popularna vrsta morske ribe, koju karakteriše pun ukus belog, mekanog mesa od koga se prilično jednostavno odvajaju kosti.

Ova riba ima brojne zdravstvene prednosti, a omega-3 masne kiseline kojima ona obiluje smanjuju rizik od aritmije, koja može dovesti do iznenadne smrti, prenosi Danas.

Postoji nekoliko razloga koji ovu ribu čine dobrim izborom, a ovo su neki:

Malo kalorija

U 100 grama oslić sadrži svega 90 kilokalorija (kcal), dok, na primer, ista količina svinjskog mesa sadrži 260 kcal.

Selen

Selen je mikronutrijent važan za imuni sistem, a ova riba je njegov dobar izvor.  Oslić takođe ima antioksidativna, zaštitna i antiinflamatorna svojstva. Porcija ove ribe obezbeđuje skoro polovinu preporučene dnevne vrednosti selena.

Magnezijum

Oslić je bogat magnezijumom, koji igra glavnu ulogu u pravilnom funkcionisanju mišića i nerava.

Vitamin B12

Riba je odličan izvor vitamina B12, hranljive materije koja je ključna za ćelijski metabolizam i funkciju nerava. Dok većina drugih vrsta mesa to takođe može pružiti, oslić se pokazao kao dobra, niskokalorična alternativa, prenosi Danas.

Proteini

Porcija oslića od 100 grama obezbeđuje oko 18 grama proteina, što je oko 15 odsto preporučene dnevne vrednosti. 

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline poznate su kao dobre masti, a riba je jedan od najboljih izvora. Iako se ove kiseline mogu dobiti iz drugih izvora kao što su orasi, morski plodovi i riblje ulje su i dalje najbolji načini za dobijanje preporučenog unosa.

Konzumiranje omega-3 masnih kiselina može dovesti do smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti i krvnih ugrušaka, a takođe je ključno za snižavanje krvnog pritiska. Pored svega navedenog, ove dobre masti imaju antiinflamatorna svojstva i sprečavaju stvaranje plaka u arterijama. Oni takođe mogu poboljšati zdravlje mozga, prenosi Danas.

Da li oslić ima negativne strane?

Iako je oslić uglavnom bezbedan za jelo, on sadrži nešto žive, metala koji može oštetiti pluća i bubrege ako se konzumira u velikim količinama. Ribe apsorbuju živu kada plivaju u vodi koja ima povećanu količinu ovog metala uglavnom zbog ljudskih aktivnosti kao što je sagorevanje otpada.

Oslić, međutim, ima nizak nivo žive – porcija od 100 grama sadrži samo između sedam i 38 miligrama. Ova količina žive smatra se bezbednom za većinu stanovništva, ali trudnice i starije osobe treba da traže savet od lekara i stručnjaka.

Oceni vest:
2
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan