Zaštitnik građana nagradio Novi Sad, Kruševac i opštinu Svilajnac

Zaštitnik građana nagradio Novi Sad, Kruševac i opštinu Svilajnac

Republički ombudsman je, u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije i Stalnom konferencijom gradova i opština, nagradio opštinu Svilajnac i gradove Novi Sad i Kruševac za najveći doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti na svojoj teritoriji, odnosno u svom okruženju u 2017. godini.

Na osnovu pažljive analize Konkursna komisija je donela odluku da nagradu dobije opština Svilajnac za aktivnosti i inicijative pravovremenog planiranja i uklanjanja arhitektonskih barijera, grad Novi Sad za institucionalnu podršku unapređenju pristupačnosti i grad Kruševac za strateško promišljanje u razvoju pristupačnosti, saopštio je Zaštitnik građana.

Novi Sad je nagrađen za inicijative Program dodatne podrške deci sa smetnjama u razvoju koja su upisana u redovne vrtiće, Program "Centar za rehabilitaciju dece i omladine sa smetnjama u razvoju", Program "Rehabilitacione aktivnosti" za odrasle i stare osobe sa teškoćama, Program dodatne podrške za upotrebu prilagođenih nastavnih sredstava i asistivne tehnologije, te Strategiju pristupačnosti Grada Novog Sada od 2012. do 2018. godine.

Opština Svilajnac je kandidovala inicijative koje je sprovela, i to inicijativu podrške razvoju inkluzivnog obrazovanja, inicijativu za obezbeđivanje prevoza i domskog smeštaja u skladu sa potrebama korisnika, inicijativu uspostavljanja usluge dnevnog boravka za decu i mlade osobe sa smetnjama u intelektualnom razvoju, te inicijativu rekonstrukcije Doma zdravlja "Svilajnac".

Kruševac je nagrađen za inicijative izrade i usvajanja Plana održive urbane mobilnosti grada Kruševca od 2017. do 2030. godine, koji sadrži viziju, ciljeve i akcione planove za organizovanje i unapređenje svih vidova saobraćaja i stvaranje urbanog okruženja, koji treba da doprinesu razvoju grada, a pristupačni su svim građanima, nezavisno od starosti, pola, fizičkih i mentalnih sposobnosti i ekonomskog statusa.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan