Zaštitnik građana: Policija postupala nezakonito, nesavesno i na štetu građana u slučaju brutalnog prebijanja u NS

Zaštitnik građana: Policija postupala nezakonito, nesavesno i na štetu građana u slučaju brutalnog prebijanja u NS

Zaštitnik građana utvrdio je da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije postupali nesavesno i neefikasno prilikom rasvetljavanja napada na mladića koji je krajem avgusta pretučen na ulici u Novom Sadu, i zatražio sprovođenje disciplinskih postupaka protiv odgovornih policijskih službenika.

Kako se navodi u saopštenju, Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, nakon što su mediji u septembru objavili snimak na kome se vidi prebijanje mladića 24. avgusta 2020. godine u Novom Sadu, pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada MUP-a Republike Srbije.

U postupku kontrole, Zaštitnik je od Sektora unutrašnje kontrole MUP Srbije dobio dokumentaciju i izveštaje iz kojih proizilazi da su policijski službenici "postupali nezakonito i nepravilno na štetu prava građana", te da su "zakasnelo, nesavesno i neefikasno postupali prilikom rada na rasvetljavanju krivičnog dela i pronalaska učinilaca krivičnog dela od 24. avgusta.

Iz dostavljene dokumentacije proizilazi da je zdravstvena ustanova istog dana obavestila novosadsku policiju da je primila osobu sa teškim povredama zadobijenim prilikom fizičkog napada od strane tri NN osobe, kao i da je "policija istog dana obavestila novosadsko Osnovno javno tužilaštvo".

Zaštitnik, na osnovu dostavljenih izveštaja, ističe da "u daljem postupanju policija nije reagovala blagovremeno, savesno i efikasno, a video snimak sa objekata ispred kojih je mladić pretučen je preuzela sa 10 dana zakašnjenja".

Zaštitniku građana je dostavljena dokumentacija iz koje se vidi da je Više javno tužilaštvo o događaju obavešteno tek 2. septembra godine kada mu je dostavljena krivična prijava punomoćnika pretučenog mladića, kao i da je policija snimak dostavila dva dana kasnije, a da je potraga za počiniocem raspisana tek 20 dana nakon počinjenog dela.

Zbog svih utvrđenih propusta, Zaštitnik građana je zatražio od nadležnih institucija da sprovedu disciplinske postupke protiv odgovornih policijskih službenika i da ga o ishodu tih postupaka obaveste.

Od MUP-a i policije Zaštitnik je zatražio "da u budućem radu postupaju zakonito i pravilno, odnosno da bez odlaganja, savesno i efikasno preduzimaju radnje i mere", navedeno je u saopštenju.

Oceni vest:
8
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan