Zašto je jod važan za naše zdravlje?

Zašto je jod važan za naše zdravlje?

Jod je esencijalni mikroelement koji se u organizam unosi hranom i vodom.

Najveće količine joda se skladište u štitnoj žlezdi. Uz pomoć joda štitna žlezda proizvodi tiroidne hormone koji su neophodni za pravilno funkcionisanje svih ćelija u organizmu. Esencijalan je za normalan rast i razvoj dece, a pre svega za normalan razvoj centralnog nervnog sistema i inteligencije u prve tri godine života.

Iako se već par decenija kuhinjska so jodira u većini država, procenjuje se da od nedostatka joda pati čak trećina svetske populacije. Nedostatak joda može da izazove gušavost, kao i određena karcenogena oboljenja. Deca su naročito osetljiva na nedovoljnu količinu joda u organizmu, a posledice mogu da budu mnogo veće i dugotrajnije nego kod odraslih.

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) čak tvrdi da postoji jasna veza između nivoa joda koji žena ima tokom trudnoće i kasnije inteligencije deteta. Nedostatak joda je glavni uzrok oštećenja mozga u detinjstu. U značajnim fazama razvoja može da rezultira u mentalnoj zaostalosti, gluvoći, zakasnelom fizičkom i kognitivnom razvoju. IQ osoba koje nemaju dovoljno joda može da bude i za 15 bodova niži.

Ostatak vesti pročitajte ovde.

 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan