Zašto nas preko zime više "pecka" struja i kako to izbeći

Zašto nas preko zime više "pecka" struja i kako to izbeći

Poslednjih nedelja, veliki broj građana žalio se na povećan elektricitet svuda oko sebe. Iako je povremeno "peckanje" nešto na šta smo navikli, čini se da su postali sve češći i jači. Zašto je to tako baš sada?

Iako se niko nije povredio od mini-šokova, mnogi su se zabrinuli i pitali da li su samo oni problem.

Komentari ljudi kojima se dešavaju slične stvari su se ređali jedni za drugim. Žalili su se da ne mogu da se uhvate za bravu, kola, vrata, gelender, pa čak i kada dodirnu drugu osobu prođu sa malim strujnim udarom.

Neki su se žalili i da osećaju elektricitet kada dodirnu mačku.

Fizičar sa Elektrotehničkog fakulteta Jovan Cvetić je objasnio šta se tačno dešava.

Zašto je peckanje najizraženije zimi?

Sintetička odeća izaziva trenje koje dovodi do razmene elektriciteta. Na primer, kada sednete na stolicu koja je sintetička, ili nosite sintetičku odeću, i zatim se uhvatite za neki metal, može doći do elektriciteta – objašnjava Cvetić za 24sedam.

Takođe, u poslednjih nekoliko meseci "šokovi strujom" bili su prisutniji zbog zime, jer je upravo ovo godišnje doba drugi faktor povećanog naelektrisanja.

Suv vazduh i suvo vreme pogoduju stvaranju statičkog elektriciteta, jer kada pada kiša ili je vazduh vlažan nećete osetiti ove šokove – dodaje profesor.

Šta učiniti?

Za početak, tokom zime treba da se trudite da izbegavate sintetičku i vunenu garderobu, koliko god to bilo kontradiktorno dubokom mrazu.

Takođe, jedan od najvećih izvora statičkog elektriciteta su tepisi. Prilikom hodanja preko njih naša koža se naelektriše.

Kako stvaranju elektriciteta pogoduje suv vazduh, poželjno je da koristite ovlaživače prostorija.

Kao i sa vazduhom, i suva koža pogoduje povećanju rizika od statičkog šoka. Isto tako, koliko god bilo teško, poželjno je izbegavati sve metalne stvari jer su one najčešće mesto "šokova".

Ova peckanja jesu iritantna, ali nisu opasna po zdravlje. Jedino što ćete pod stresom otvarati prozore, vrata... Najbolje da u toj situaciji to radite preko dela garderobe ili ubrusa, piše "Blic".

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Statički elektricitet

    pre 723 dana i 6 sati

    Mislim da i psi to osete. Kao prvo, oni su kod izvođenja napolje odlično uzemljeni sa 4 šape na zemlji. Kao drugo, njuška im je prvi šiljak u susretu sa statičkim poljem ljudi, koji ga obično nisu ni svesni.
    Verujem da taj statički preskok ljudskog polja prema njušci psa oni osete, iako ga mi nismo svesni.
    A šta pas zna o fizici - za njega je to nameran neprijateljski akt čoveka sa kojim se susreće.
    Neka vlasnici to prouče.

    Oceni komentar:
    2
    3
  • Zlica

    pre 556 dana i 15 sati

    Bolje da brzo smislimo kako da se na zimu grejemo na ovu vrstu struje

    Oceni komentar:
    0
    0