Zašto nipošto ne treba da delite slušalice

Zašto nipošto ne treba da delite slušalice

Deljenje slušalica sa drugim ljudima može biti veoma opasno. Uši su pune voska, mrtvih ćelija kože i bakterija, pa deljenje slušalica dovodi do razmene tih materija, ali i doprinosi razvoju infekcija. Tako slušalice mogu predstavljati izvor zdravstvenih problema sa ušima za one koji ih koriste redovno, ali pogrešno.

Slušalice se ne peru i iz tog razloga mogu biti izvor infekcija. Naučna istraživanja su pokazala da prosečan korisnik slušalica u uhu ima 40 odsto više bakterija u ušnom kanalu od osobe koja ne koristi slušalice. Ako se u uhu nalazi previše bakterija, one mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući i potpuni gubitak sluha.

Često korišćenje slušalica koje su prethodno koristili drugi ljudi dovodi do toga da uši postaju podložnije različitim infekcijama. Infekcije se lakše prenose slušalicama koje se stavljaju u uši, nego preko onih sa sunđerom. Dešava se da čak i doktori dobiju upalu ušiju zbog korišćenja stetoskopa.

Najbolji način za izbegavanje infekcija ušnog kanala jeste redovno čišćenje slušalica i izbegavanje deljenja istih sa drugim ljudima.

Tokom dezinfekcije slušalica prvo treba skinuti ostatke voska, a potom ih obrisati vatom koja je prethodno potopljena u neko sredstvo za dezinfekciju ili alkohol. Čak i ako ne delite slušalice sa drugima, potrebno je svaki dan ih prebrisati alkoholom.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan