Zašto vas boli glava i da li vam preti opasnost

Zašto vas boli glava i da li vam preti opasnost

Bol koji se javlja u predelu slepoočnica, potiljka, temena može biti putokaz koji će vam pomoći da dešifrujete vašu glavobolju.

 Nekada je uzrok stres, tenzija, neispavanost, a ponekad je signal da postoji problem. U zavisnosti od mesta gde vas boli glava, često možete otkriti o kakvom tipu glavobolje se radi i da li je opasna.

Ako se bol javi u jednoj polovini glave, onda je najverovatnije u pitanju migrena, koja nije opasna, ali svakako remeti normalno funkcionisanje. Ukoliko vas steže obruč, najverovatnije je u pitanju stres i potrebno vam je malo odmora, dok ako se bol javi u jednom predelu lica, onda govorimo o takozvanoj klaster glavobolji koja može trajati i po mesec dana.

Prof. dr Ivan Stefanović, redovni profesor neurohirurgije i subspecijalista onkolog, objašnjava da su glavobolje jedan od najčešćih oboljenja savremenog čoveka te se uglavnom javljaju u trećoj i četvrtoj deceniji života, ali su nešto češće kod žena nego kod muškaraca ili dece.

─ Postoji gotovo dve stotine uzroka za glavobolju, pri čemu se one koje nastaju kao pridružena tegoba kod drugih oboljenja (upale mozga i moždanica, upale koštanih sinusa, tumora mozga, krvarenja na mozgu ili infarkta mozga, poremećaja refraktarnog aparata oka, vratnih diskus hernija) nazivaju sekundarnim glavoboljama i čine najbrojniju (90 odsto) i najvažniju kategoriju glavobolja. Ove glavobolje predstavljaju signal ozbiljnog oboljenja čije bi zanemarivanje s vremenom moglo da uvede pacijenta u zonu visokog rizika, uključujući i rizik fatalnog ishoda ─ objašnjava dr Stefanović.

Za razliku od sekundarnih, primarne glavobolje nisu signal drugih bolesti i obično nisu praćene bitnijim promenama anatomskih struktura mozga i ovojnica, ali mogu biti praćene nekim specifičnostima ili čak promenama na glavi, odnosno licu poput migrenoznih glavobolja, klaster glavobolja, glavobolja kod prevelikih stresova i napetosti, neispavanosti, alkoholisanosti i slično. One po pravilu imaju specifičnu dinamiku i ritam ispoljavanja, traju ograničeno vreme i potom prestaju, a mirovanje u većini slučajeva može da olakša njihovo iščezavanje.

Preporuka je da pojedine glavobolje iziskuju hitno sagledavanje nadležnih lekara specijalista i brzu i visokosofisticiranu dijagnostiku kao što je dopler krvnih sudova vrata, magnetnu rezonancu mozga, magnetnu rezonancu krvnih sudova mozga, kao i kompletan oftalmološki pregled.

─ Naglo nastale glavobolje, ekstremno jake glavobolje, kao i one praćene trnjenjem ili slabošću pojedinih delova tela, smetnjama govora, spuštanjem gornjeg očnog kapka, pojavom duplih slika, epileptičnim napadima, visokom temperaturom i nepodnošenjem dnevnog svetla, vrtoglavicama, ali i glavobolje koje traju duže od tri dana koje imaju tendenciju postepenog jačanja, iziskuju prioritetno javljanje nadležnoj zdravstvenoj ustanovi ─ objašnjava dr Stefanović.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan