Završeni prijemni za specijalizovana odeljenja, evo gde je najveća gužva

Završeni prijemni za specijalizovana odeljenja, evo gde je najveća gužva

Prijemni ispiti za učenike koji planiraju da upišu specijalizovana odeljenja u gimnazijama i umetničkim školama su već završeni.

Kako piše "Blic", izvesno je da se u klupama tih škola neće naći svi jer ima mesta za 5.000 dece a prijavilo se više od 7.000 svršenih osnovaca. Kao i do sada, prilikom bodovanja računa se uspeh iz osnovne škole i dobri rezultati na završnom ispitu.

Najveće interesovanje budućih srednjoškolaca vlada za bilingvalna odeljenja na engleskom i francuskom jeziku u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, Sportsku gimnaziju u Beogradu i takozvana IT odeljenja, kaže Marija Krneta iz Ministarstva prosvete – Sektora za srednje obrazovanje i vaspitanje.

Prema njenim rečima, najveći broj učenika koji su ostvarili mogućnost da konkurišu jeste u Desetoj beogradskoj gimnaziji za bilingvalno odeljenje na engleskom jeziku i tu mogu da konkurišu tri učenika na jedno mesto. Veliko interesovanje vlada i za bilingvalno odeljenje na engleskom jeziku u Novom Sadu u gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj" i u Nišu u gimnaziji "Bora Stanković".

Marija Krneta naglašava da su radovi za specijalizovana odeljenja pregledani i da je 7.409 učenika položilo prijemni ispit. Oni mogu da konkurišu na 5.401 mesto, odnosno 25 posto više učenika je položilo prijemni nego što ima mesta.

Liste želja, prijemni, upis

Učenici će na kraju konkurisati, svoju želju mogu prvu da stave, a ostale želje mogu da budu i ostale gimnazije i srednje škole. Važno je da teže onoj oblasti gde imaju izražne sklonosti – poručuje Krneta, a prenosi "Blic".

Lista želja će moći da se podnese i na portalu mojasrednjaskola.gov.rs. Konačan raspored učenika po srednjim školama i obrazovnim profilima je 13. jula, a 14. i 15. je upis u srednju školu.

Svi postupci mogu da se obave preko portala mojasrednjaskola.gov.rs, od uvida u rezultate završnog ispita, podnošenja žalbi, prigovora do toga da se elektronski upišu u srednju školu – kaže Marija Krneta iz Ministarstva prosvete i dodaje da će završni ispiti biti održani od 27. do 29. juna, konačni rezultati završnog ispita su 5. jula, a pre toga učenici imaju mogućnost da dva puta ulože prigovor i to sve mogu da urade preko pomenutog portala. 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan