Zbog čega bi Srbi menjali posao i šta ih najviše motiviše

Zbog čega bi Srbi menjali posao i šta ih najviše motiviše

Najveće svetsko istraživanje poredilo nas je sa svetom i evo šta poslodavci treba da znaju.

Da Srbima posao više nije na prvom mestu, pokazuje činjenica da ga traži 23 odsto naspram 42 odsto, koliko je svetski prosek, pokazalo je istraživanje "Budućnost zapošljavanja u Srbiji" koje je sproveo Boston Consulting Group u saradnji sa portalom Infostud.

Ono što bi ih navelo na promenu radnog mesta jeste veća plata, i to smatra njih 71 odsto, 42 odsto je navelo da su to bolji uslovi za razvoj karijere, dok je 35 odsto ispitanika navelo zanimljiviji sadržaj posla. Srbi najviše veruju prijateljima kada je reč o pronalaženju posla njih 66 odsto, dok 60 odsto njih želi da vidi svoje buduće radno mesto pre nego što se pridruži nekoj kompaniji.

Ovi podaci deo su najvećeg svetskog istraživanja tržišta rada i preferencija tražilaca posla od 90.000 ljudi, koje je od oktobra do avgusta 2022. sproveo BCG u saradnji sa The Network, globalnom alijansom web stranica za zapošljavanje, pod nazivom "Šta poslodavci treba da znaju".

Ulazak u uspešnu kompaniju i napredovanje na rukovodeću poziciju je manje važno građanima Srbije (28 odsto) u poređenju sa interesima onih koji traže posao širom sveta (41 odsto). Prvi "prekidač posla" kada se razmišlja o poslu je loša plata (22 odsto), a zatim sledi odnos poslovnog i privatnog života (u Srbiji tako misli 20 odsto ispitanika, a u svetu 19 odsto).

Velika razlika je i željeni model rada u Srbiji. Samo 39 odsto ispitanika u Srbiji bi više volelo hibridni model (54 odsto globalno), a 51 odsto bi želeo da radi u potpunosti na radnom mestu (za razliku od 35 odsto u svetu).

Većina ispitanika (69 odsto) u anketi je rekla da pre svega želi stabilan posao sa dobrim balansom između posla i privatnog života. Ova tendencija je dominantna među svim poslovima, regionima i starosnim grupama. Napredovanje u karijeri u dobroj kompaniji je na drugom mestu, a rad na uzbudljivim proizvodima, temama i tehnologijama je na trećem.

Ipak, finansijska kompenzacija ostaje odlučujući faktor u prihvatanju ili odbijanju poslovnih ponuda. Preferencije na globalnom tržištu rada, uprkos trenutnom usporavanju globalne ekonomije, nezaposlenost je na niskom nivou, a poslodavci, uprkos recesiji, žele da pridobiju vrhunske talente, posebno u sektorima sa velikom potražnjom, piše Blic.

Sve češće nedostatak adekvatnih radnika otežava poslovanje i sprečava rast kompanija, a deo ovog problema nalazi se u procesu zapošljavanja, tačnije u načinu na koji se poslodavci i kandidati za posao povezuju, komuniciraju, postavljaju očekivanja i donose odluke.

Poslodavci još uvek nisu u potpunosti svesni koje politike i aktivnosti će privući nove zaposlene, a koje će ih odbiti. Ponekad nisu ni sigurni kako da pronađu i regrutuju nove talente.

Odlučujući elementi koji bi privukli ili odbili potencijalne zaposlene svakako su najbolje poznati onima koji traže posao. U ovom istraživanju ispitanici su izneli stavove o tome kako vide svoju poziciju na tržištu rada, šta ih privlači i motiviše i šta smatraju idealnim procesom zapošljavanja.

Većina njih je istakla dobar balans između posla i privatnog života, ali on mora da se zasniva na posmatranju zaposlenog kao celovite ličnosti, a ne samo radnika. Pokazalo se da je izuzetno važno posmatrati zaposlenog kao celovitu osobu sa individualnim potrebama. I ovakvim pristupom bilo bi moguće formulisati rešenja koja odgovaraju ljudima kao pojedincima, što bi u krajnjoj liniji veoma pozitivno uticalo na poslovni i privatni život zaposlenih lica.

Jedno je sigurno – većina ljudi više ne želi da živi da bi radila. Oni žele da rade da bi živeli.

Tekst u celosti pročitajte OVDE.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Djordje

  pre 227 dana i 19 sati

  U Srbiji je dobra plata ista kao kod najlosijeg posla u Nemackoj i ne treba da se siri i dalje razvija kompanija.

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Informacije za Vas iz života i sa Linkedina

  pre 227 dana i 18 sati

  Trenutno default važeća plata za jakog inženjera, startna pozicija šefa, je 3800 eura u Nemačkoj, Austriji i Francuskoj. Ponude od jakih brend kompanija.
  Kao da su se vladari sveta dogovorili i napravili tablicu vrednosti.
  Ako s euzmu njihovi jaki porezi 0d 25-30%, zatim cene smeštaja i ishrana, ne ostaje mnogo neto za uštedu. Obično mladi misle, uštedeću za stan za 2 godine i vraćam se.
  Nažalost, sretna vremena su u Evropi prošla.
  Možda bolje nude na Dalekom Istoku, bogatom svojim kadrovima.

  Oceni komentar:
  1
  2
 • Dax

  pre 227 dana i 18 sati

  Lep zaključak, ali teško ostvariv. Realno postoje dve opcije za većinu : Rob za malo veću platu, cimanje od strane šefa itd ili prosjak sa kraćim radnim vremenom i sa malo stresa. Moguće su i kombinacije ova dva. Ukratko sve što vas se nudi je njesra, za dobre poslove (velika plata i pristojno radno vreme) nećete ni čuti. Oni su rezervisani za povlašćene sa debelim vezama.

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Znam više slučajeva

  pre 227 dana i 13 sati

  Nikad mi nije bilo jasno zašto Crna Gora može da ima ugovor sa Kinom i da Kina 100% stipendira studente,koji imaju plaćene letove 2 puta godišnje da vide kuću.
  Pri tom dobiju diplomu,vide Kinu i nauče kineski.Posle su glavni sa znanjem jezika.
  A Srbija sve to nema, nisam čuo za to.
  Kinezi imaju svojih ljudi,ali ne znaju engleski ili bilo koji drugi jezik. Zbog toga im je dragocen bilo koji stručnjak koga bi mogli da upotrebe da nauči jezike kolege.
  Iz tih razloga, trebalo bi povezati SIZ i Kinu.

  Oceni komentar:
  0
  0