Zbog posledica pandemije 7% žena u Srbiji ostalo bez posla

Zbog posledica pandemije 7% žena u Srbiji ostalo bez posla

Pandemija korona virusa i preventivne mere koje su usledile više su pogodile žene nego muškarce na tržištu rada, pri čemu je sedam odsto zaposlenih žena izgubilo posao ili otišlo na prinudni odmor, u poređenju sa četiri odsto zaposlenih muškaraca.

To nam govore podaci iz najnovije analize koju su sproveli Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) i UN žene u Srbiji o posledicama Kovida-19 na ekonomsko osnaživanje žena i muškaraca.

Analiza je takođe pokazala da su žene češće od muškaraca radile od kuće (56,4 odsto prema 34,1 odsto), što je posledica njihovog dominantnog prisustva u sektorima kao što su obrazovanje, socijalna zaštita, deo usluga javne uprave.

Pandemija je uticala i na povećanje rodnih razlika u zaduženjima u samom domaćinstvu, jer su ispitanice kazale da su više vremena provodile u kućnim aktivnostima i brizi o porodici, javlja Tanjug.

Šefica UN žene u Srbiji Milana Rikanović navodi da podaci pokazuju da je najveći teret neplaćenih kućnih poslova i brige o deci, starima i bolesnima pao na žene.

Dodaje da su se muškarci uglavnom fokusirali na kupovinu i brigu o kućnim ljubimcima.

– Ova podela rada u domaćinstvu nam je poznata od ranije, ali je analiza pokazala kako ju je pandemija dodatno učvrstila i pojačala – rekla je Rikanović.

Kada je reč o pristupu osnovnim uslugama i blagostanju građana, gotovo trećina žena i petina muškaraca je iskusila uticaj pandemije na svoje psihološko blagostanje, uglavnom stres i anksioznost.

Analiza je pokazala i da su se mlađe žene češće suočavale sa problemima u pristupu uslugama seksualnog i reproduktivnog zdravlja i kontracepciji nego starije žene, prenosi "Politika".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan