Zbog prekomernog gledanja u ekran deci preti kratkovidost

Zbog prekomernog gledanja u ekran deci preti kratkovidost

Više od 3.000 ispitivanja povezanosti između izloženosti pametnim uređajima i kratkovidosti kod dece i mladih u dobi od tri meseca do 33 godine sproveli su stručnjaci sa Univerziteta Anglia Ruskin u Kembridžu, u Engleskoj.

Tako je novo istraživanje objavljeno u časopisu "The Lancet Digital Health" pokazalo da predugo gledanje u ekran telefona ili računara može da poveća rizik od kratkovidosti kod dece do 80 odsto.

Naučnici su otkrili jasnu vezu između vremena provedenog u gledanju telefona ili tableta i većeg rizika od razvoja kratkovidosti u tim starosnim grupama. Samo pametni telefoni povećavaju rizik za 30 odsto, ali u kombinaciji s preteranom upotrebom računara, rizik se povećao na 80 odsto, prenosi portal nova.rs.

Istraživači strahuju da bi to moglo značiti da će do 2050. godine pola sveta biti kratkovido ili patiti od sličnih problema s gubitkom vida. Svetska zdravstvena organizacija je 2019. godini preporučila deci mlađoj od dve godine da ne provode vreme ispred ekrana, a deci od dve do pet godina da ne smeju da provode više od jednog sata.

Međutim, iste je godine istraživanje "CensusWide" kod 2.000 britanskih porodica pokazalo da deca u proseku provode 23 sata nedeljno zureći u ekrane. Brojne ranije studije pokazale su da se taj broj povećao tokom pandemije jer su ljudi ostali kod kuće zbog posla i školovanja.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan