Zbog saobraćajnog prekršaja porodica iz Srbije ima problema da se vrati kući

Zbog saobraćajnog prekršaja porodica iz Srbije ima problema da se vrati kući

Rigorozni saobraćajni zakoni u Grčkoj koji su na snazi od ove godine mogu da izazovu velike neprijatnosti, kako po novčanik, tako i po dokumenta, u šta se nažalost juče uverila i porodica iz Srbije.

Unutar grupe "Live from Greece", Ana Nikolić, administratorka ove popularne Fejsbuk grupe posvećene Grčkoj, podelila je objavu u kojoj je opisala problem sa kojim se suočava porodica Srba u Kalitei. Naime, njima je zbog prolaska kroz crveno svetlo napisana novčana kazna od 700 evra, ali su na kraju ostali i bez tablica, saobraćajne i vozačke dozvole.

– Pozdrav , molimo za informaciju. Danas smo u Kalitei prošli kroz crveno svetlo i dobili smo kaznu 700 evra da platimo. Kad smo otišli u stanicu da se javimo skinuli su nam i tablice sa auta. Nakon sto smo platili kaznu i uputili molbu za vraćanje tablica sa dokazima u uplati kao i potvrdom bookinga da nam je danas poslednji dan aranžmana rekli su nam da dođemo sutra u 10 a između redova da slobodno krenemo za Srbiju, jer će nam zahtev biti odbijen. Navodno uz taj roze papir napisan alfabetom možemo da se vratimo istim autom a takođe oduzeta nam je saobraćajna i vozačka dozvola. Imate li nekog iskustva da li stvarno možemo da putujemo bez papira i tablica? Stvarno smo se izmaltretirali, treba nam pomoć, sa decom smo. Ako imate neku info pišite – navodi se u objavi.

Prema važećem saobraćajnom zakonu koji je na snazi u Grčkoj, tolerancija na ovaj vid prekršaja je nulta, te sem novca, vozači ostaju i bez tablice i bez dokumenata.

Ovo je novi cenovnik za najčešće saobraćajne prekršaje:

• Prolazak na stop bez zasutavljanja - 700 evra

• Prolazak na crveno svetlo - 700 evra

• Bahata vožnja - 700 evra

• Nedozvoljeno preticanje - 80 evra

• Prekoračenje brzine do 20 km/h - 20 evra

Ukoliko prođete na crveno svetlo, platićete kaznu od 700 evra, ali ostaćete bez vozačke dozvole i bez tablica na 20 dana.

Uz to, podsetnik da najveći deo puteva po Grčkoj iako ima dve trake i podseća na auto-put, ima ograničenje od 100 kilometara na sat.

Međutim, ono što je mnoge iznenadilo, jeste jedna novina koja se odnosi na to da će za pojedine prekršaje zbog promene propisa biti ukinuta novčana kazna, već će umesto nje doći do skidanja tablica i oduzimanja vozačle dozvole na čak 60 dana.

Ova mera odnosi se na sledeće prekršaje:

• Korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje

• Nevezivanje sigurosnog pojasa

• Ukoliko nemate kacigu prilikom vožnje motocikla

• Prevoz deteta u automobilu bez dečijeg sedišta

Dakle, za ove prekršaje, u Grčkoj ove godine nećete platiti nikakvu kaznu, međutim, ako vas tamošnja policija uhvati, oduzeće vam vozačku dozvolu i registarske tablice na 60 dana.

Oceni vest:
3
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Neki gari

  pre 283 dana i 11 sati

  Baš mi te je žao... Prošao kroz crveno sa decom u autu!? Još te nije sramota da se javljaš i tražiš pomoć?! Lepo bih ja tebe na razgovor u socijalno zato što si doveo decu u životnu opasnost.

  Oceni komentar:
  5
  16
 • Daca

  pre 283 dana i 6 sati

  Stvarno mi nije jasno zašto ovakvi vozači ne počnu da rešavaju uzrok,a ne posledicu. To su sve vozači koji tako voze i po Srbiju,a sve rešavaju sa policijom po sistemu ,,koliko je tvoje''. Ko god je vozio kako treba i po ograničenju nikad neće imati problema uprkos visokim kaznama,nećete ni videti grčkog policajca.

  Oceni komentar:
  0
  6
 • Đoka

  pre 283 dana i 2 sata

  Naučili u Srbiji da prolaze kroz crveno, skreću preko dve pune linije, ostavljaju na raskrsnici auto sa sva 4... pa misle mogu tako svuda u svetu. Nadam se da će uskoro uvesti kaznu za one koji celu kolonu zaobiđu trakom za skretanje pa se ubacuju pred semafor. Takvima treba 7000€ naplatiti kaznu i uzeti dozvolu na 7 godina. Poštuj zakone i saobraćajne znake, to si morao da naučiš da bi dobio dozvolu.

  Oceni komentar:
  0
  4
 • NS

  pre 283 dana i 1 sat

  Neka je, drugi put će paziti. Bolje da su ćutali od srampre nego što kukaju. I pazi zaključak, Grci krivi!

  Oceni komentar:
  1
  4
 • Sasa

  pre 282 dana i 14 sati

  Ne osudjujte ljude VI koji nikad granicu Srbije niste prošli!!!

  Oceni komentar:
  8
  0