Zbog ukidanja železničke linije, mnogo veći troškovi prevoza između NS i Beograda

Zbog ukidanja železničke linije, mnogo veći troškovi prevoza između NS i Beograda

Novosađani su na duge staze ostali bez vozova do Beograda, a to je uvek bio najjeftiniji prevoz putnika. Železnička linija ukinuta je između Novog Sada i Beograda od februara zbog izgradnje brze pruge.

Vozovi će ponovo tuda ići tek, kako se najavljuje, krajem 2021. godine. Doskoro su i Beograđani mogli da za 460 dinara vozom dođu do Novog Sada i vrate se nazad. Za taj novac prevoza više nema. Drumski je znatno skuplji, a od prvog jula stiže i povećanje putarine, piše "Politika".

Brza pruga, koja će se graditi i dalje prema granici na severu, pravi se iz ruskog kredita, a trenutno su obimni radovi kod Čortanovaca, gde se na gradilištu kilometarskih razmera diže vijadukt i buše dva tunela. Zbog toga vozovi više ne idu ni preko "novog Žeželja", tek izgrađenog železničko-drumskog mosta u Novom Sadu, na čiji završetak se godinama čekalo. Preko njega su prelazili devet meseci.

Putnicima na relaciji Novi Sad – Beograd preostalo je da putuju automobilom ili autobusom, a uskoro i uz 12 odsto veće putarine. Ova naknada će za automobil koštati 235 dinara umesto 210. 

Najskuplji je prevoz automobilom, a da bi auto-putem iz Novog Sada putnik na ovaj način stigao u Beograd, i nazad, potrebno mu je oko 2.500 dinara. Preciznija računica zavisi od potrošnje goriva.

Na Međumesnoj autobuskoj stanici u Novom Sadu kažu da karta za auto-put do Beograda sada košta u proseku 700 dinara, tako da je u oba smera oko 1.400 dinara. Najjeftinija košta 460 dinara u jednom smeru, ali su polasci po toj ceni samo dvaput dnevno.

Nema dileme da će putarina povećati i troškove autobuskog prevoza, te da dolazi kao "so na ranu" putnika koji već imaju problema u železničkom saobraćaju nakon izmeštanja beogradske stanice iz centra grada, piše "Politika".

Osim vozova, novi drumsko-železnički most čeka i svoj naziv, a poslednju inicijativu podeo je gradski odbor LSV-a koji predlaže da se zove "Most 23. oktobra", povodom 75 godina od oslobođenja Novog Sada.

Oceni vest:
1
8

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Liman

  pre 1795 dana i 19 sati

  NapreDNO

  Oceni komentar:
  3
  9
 • Marko Nikolić

  pre 1795 dana i 16 sati

  Ostatak teksta iz štampanog izdanja Politike:
  Inicijativa za dotacije putnicima koji su primorani da plaćaju više
  Bar dok se ne uspostavi železnički saobraćaj, putarina ne bi trebalo da se naplaćuje duž ukinutih pruga, smatra novosadski odbor DSS-a. Stranka je vanparlamentarna i mimo veće medijske pažnje, ali je nedavno postavila zanimljivo pitanje i o dotacijama putnicima koji su posle prekida železničke linije prinuđeni da plaćaju više. Neophodno je da se stanovništvu omogući ekonomski prihvatljiv transport i izbor javnog prevoza, naveli su u saopštenju. Ukoliko takvog izbora nema, dodaju, putnički saobraćaj mora da se dotacijama dovede na ekonomski prihvatljivu meru. Predsednik ovog odbora Bojan Radojević za „Politiku” kaže da je železnica uvek bila stvar države, ali da su građani ostali bez odgovarajuće alternative za prevoz do prestonice. „Krajnje je nelogično da država u takvoj situaciji diže putarinu. A zašto je uopšte dižu? Čuli smo argumente koji nisu baš čvrsti. Dakle, do sada smo loše održavali puteve pa ćemo sad bolje”, pita se.

  Oceni komentar:
  0
  10