Zbog zagađenja vazduha vanredne kontrole fabrika, među kojima je i beočinska cementara

Zbog zagađenja vazduha vanredne kontrole fabrika, među kojima je i beočinska cementara

Republički inspektori su od 27. do 31. avgusta sproveli vanredne kontrole u 10 privrednih subjekata, kako bi proverili da li je prekoračen dozvoljeni nivo zagađujućih materija, izjavila je danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i dodala da oni nastavljaju da rade pojačanim intenzitetom.

U skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha, kontrolom su ustanovljene nepravilnosti samo u ciglani ''Fantini Scianatiko" u Mihajlovcu, koje su prouzrokovane nedovoljnim ulaganjem u opremu, saopštilo je Ministarstvo, navodi se u saopštenju Tanjuga koje prenosi "Blic".

Ministarka Vujović zatražila je od svih privrednih subjekata da u najkraćem roku usklade svoje poslovanje sa svim standardima zaštite životne sredine, jer je, kako je istakla, to u interesu i privrede i građana.

– Već sam apelovala na kompanije, i većina njih sada poštuje i ima svest o zaštiti životne sredine, tako što održava opremu koja smanjuje emisije zagađujućih materija u vazduhu, redovno radi remont, a neke čak ulažu i u novu opremu - navela je Vujović.Tokom kontrole kompanije ''Eliksir Zorka - Mineralna đubriva" iz Šapca, koja već uspešno sprovodi projekat za unapređenje prečišćavanja gasova, inspektori su utvrdili da je emisija zagađenja u dozvoljenim granicama. Dodaje se da u kompanijama "Lafarž BFC" iz Beočina, "Zorka keramika", "Vukocem", "Aksinta" i "Oblak internacional" iz Šapca, "Valjaonici bakra" iz Sevojna, "Ciglani IGM Mladost" iz Leskovca, takođe, nisu uočene nepravilnosti.

Ministarka podseća da su od nedavno u nadležnosti Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine i postrojenja za sagorevanje, čija je snaga manja od 50 kWth, što je ustanovljeno novim izmenama Uredbe o graničnim vrednostima emisija zagadjujućih materija. Budući da se veliki broj pritužbi građana odnosi na male zagađivače, Vujović navodi da su Uredbom i oni obuhvaćeni, tako da će i njihovi procesi rada biti predmet kontrole.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan