Zgrada u centru Novog Sada propada čekajući restituciju

Zgrada u centru Novog Sada propada čekajući restituciju

Zgrada na uglu ulica Žarka Zrenjanina i Mike Antića već deceniju "zvrji" prazna, i predstavlja ruglo grada. Zbog dugogodišnjeg neodržavanja objekat je oštećen i zapušten, krov je srušen, a dešavalo se i to da su delovi fasade padali na trotoar.

Kako piše "Dnevnik", firma "Ipon - gradnja" DOO 2011. godine kupila je tri stana u pomenutoj višespratnici, dok poslovni prostor u prizemlju zgrade, u kojem je nekad bila fotokopirnica, pripada Gradu. Kako kažu u ovoj firmi, još 2012. godine su se uknjižili kao vlasnici većeg dela objekta. Zbog nerešenih imovinskopravnih odnosa, zgrada je zapuštena, ali još nije srušena, a u toku je i postupak restitucije.

- Dok smo se mi uknjižili, pokrenuta je restitucija, tako da sad čekamo da se to završi da bismo znali s kim treba da razgovaramo – objasnili su u "Ipon - gradnji", i dodali da postoje neke naznake da će se i to uskoro razrešiti.

Po nalogu Građevinske inspekcije, oko cele zgrade postavljene su zaštitne skele da bi se prolaznici tuda bezbedno kretali. Međutim, već neko vreme zaštitna mreža na fasadi jedva se nazire, u prizemlju s ulične strane ispod skele raste korov, a nije izostalo ni smeće.

Inače, zgrada u Ulici Mike Antića 9 deo je ambijentalne celine izgrađene u prvoj polovini prošlog veka, a u prizemlju je devedesetih godina prošlog veka bila fotokopirnica. Po podacima Republičkog geodetskog zavoda, na parceli broj 195 nalaze se dva stana od 150 kvadratnih metara i jedan od 53, dok je u prizemlju poslovni prostor čija je površine 31 kvadratni metar, za koji nije utvrđena delatnost.

Kako piše "Dnevnik", planom detaljne regulacije u zoni u kojoj se zgrada nalazi predviđen je opštegradski centar, za delatnosti iz domena poslovanja, trgovine, usluga i slično, a moguće je i višeporodično stanovanje. Planira se i rušenje objekta na adresi Miroslava Antića 9 i tu je dozvoljena izgradnja trospratnice s potkrovljem. U planu se još navodi i da će potkrovlje nove zgrade biti bez nazitka, a prostor ispod krova osvetljen poleglim prozorima prema ulici i vertikalnim prema dvorištu na 50 odsto površine krovne ravni. Kota venca usklađena je s objektom u Ulici Žarka Zrenjanina 10, a ispod cele parcele planira se podrumska garaža s ulazom isključivo iz Ulice Miroslava Antića.

Objekat je do sada nekoliko puta menjao vlasnika, a građani koji tu žive pre nekoliko godina prikupljali su potpise za peticiju protiv rušenja. Međutim, to nije pomoglo, te zgrada koja je nekada bila ponos grada sada propada i postaje ruglo.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan