Znaju li Novosađani čime se čiste njihove zgrade?

Znaju li Novosađani čime se čiste njihove zgrade?

Čelnik udruženja UPLUNS upozorava na tretman zgrada nebezbednim sredstvima. Hemikalije od privatnih firmi bez obaveznog bezbednosnog lista.

U većini stambenih zgrada u Novom Sadu, za održavanje čistoće u hodnicima, zajedničkim prostorijama i stepeništima, koriste se hemijska sredstva koja nemaju bezbednosne liste, navode "Novosti".

Deterdženti i ostalo nabavljaju se od privatnih proizvođača, a na etiketama nije naveden hemijski sastav proizvoda, da li je reč o koncentratu, pa ga je potrebno razblažiti, koja količina je dovoljna za učinak, kao i da li izaziva neželjene posledice.

Do ovog podatka, predočenog medijima ovih dana, došao je mr Nebojša Berak, predsednik Udruženja profesionalnih licenciranih upravnika u Novom Sadu (UPLUNS), kako tvrdi, istražujući koliko hemijskih proizvoda za održavanje higijene u stambenim zgradama, ima list da je bezbedno.


– Sve je, zapravo, krenulo od toga, kada su profesionalni upravnici tražili da vlasnici stanova u zgradama u kojima su angažovani, umesto 240, plaćaju 300 dinara mesečno
Kao opravdanje za poskupljenje su navodili da je to zbog plata spremačica. Tada sam ih pitao šta koriste od hemikalija, odnosno da li ti proizvodi poseduju bezbednosni list – objašnjava Berak za "Novosti".

Odgovori na pitanje upućeno mejlom, kako kaže, bili su poražavajući, jer se ispostavilo da samo dva privatna proizvođača preparata za čišćenje poštuju slovo zakona.

– Nedopustivo je da se zanemaruje obaveza da se kupuju sredstva za čišćenje sa bezbednosnim listom – ističe Berak za beogradski dnevni list i dodaje: 

– Mora se tačno znati kako se koristi, da li je reč o koncentratu koji treba razblažiti, da li, recimo, ima nekih alergena i slično. Zamislite šta može da se dogodi u slučaju da osoba čija je tolerancija na neku supstancu vrlo niska, rukom se uhvati za gelender opran sredstvom koje sadrži supstancu koja može da mu ugrozi zdravlje, pa i život.

U slučaju da se nekome nešto dogodi zbog sredstava za čišćenje, kako ističe sagovornik "Novosti", može da odgovara proizvođač, onaj ko ih je nabavio, ali i osoba koja ih je koristila prilikom održavanja higijene u zgradi, navode..

Oceni vest:
7
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Sima-prof. upravnik

  pre 1610 dana i 9 sati

  Nisu prof. upravnici tražili povećanje mesečnih cena održavanja higijene u zgradama već firme koje se bave odrzavanjem higijene.
  - Nije dobro što se sa ovim nagađanjima izlazi u javnost bez prethodnog stručnog nalaza relevantnih organa i ustanova.

  Oceni komentar:
  3
  3