Znate li gde u zgradi ne smete da držite bicikl? Evo šta kažu propisi...

Znate li gde u zgradi ne smete da držite bicikl? Evo šta kažu propisi...

Hodnici, terase, podrumi, stanovi, kotlarnice, prostorije za struju, garaže... sve su to mesta na kojima stanari koji žive u zgradama drže svoje bicikle. U nedostatku prostora, Novosađani se snalaze kako znaju i umeju, sve dok ne dobiju informaciju o tome da nije svejedno gde čuvaju svoj dvotočkaš.

Tako je nedavno na društvenim mrežama osvanula objava jedne naše sugrađanke u kojoj kaže da ju je upravnica zgrade obavestila da je određenom odlukom Grada zabranjeno držati bicikl u svom sopstvenom stanu u zgradi.

Ova Novosađanka je zamolila sugrađane za iskustva i mišljenja i dodatno upitala da li je onda ilegalno što se prodaju držači za zid za bicikl u stanu, nakon čega su usledile uglavnom slične reakcije iščuđavanja i negodovanja.


Meni ovo apsolutno nema smisla, pogotovo danas kad kradu bicikle i pored kamera i katanaca. Kako neko može da vam zabrani šta ćete unositi u stan – glasi jedan od komentara, dok drugi učesnik u temi samouvereno kaže: "Ko će smeti da ulazi u moj stan i analizira šta imam u istom, pa da me još i kazni".

Iz komentara je očigledno da puno Novosađana ovo prevozno sredstvo drži baš po stanovima, jer u zgradama ne postoji adekvatan prostor za to, a plaše se krađa u hodnicima.

Kad obezbede mesta odakle neće ukrasti sve sto se može ukrasti, onda neka uvode zakone – smatra jedna od komentatorki.


Većini sugrađana sporna odluka učinila neshvatljivom, nelogičnom, pa čak i neizvodljivom, a mnogi su posumnjali u njenu tačnost.

Moj bajs je moja imovina, baš kao i moj stan. Da li postoji neko obrazloženje? – glasilo je jedno od pitanja, gde je neko odgovorio da je verovatno problematično prenošenje kroz hodnik ili lift, zbog oštećenja i prljanja, a javilo se i nekoliko profesionalnih upravnika koji tvrde da za ovo prvi put čuju i da to, naprosto, ne može biti tačno.


Iz razloga što je veliki broj Novosađana zbunjen i ne zna gde sme, a gde ne sme da drži bicikle u svojim zgradama, istražili smo šta je dozvoljeno, a šta zabranjeno u našem gradu i evo šta smo saznali sa sajta Novosadske biciklističke inicijative.

Šta kažu aktuelni propisi

Prema važećim komunalnim propisima bicikli ne smeju da se drže u hodnicima zgrada, kao ni na terasama, balkonima i lođama. Razlog za ovu zabranu se krije u bezbednosti, odnosno zaštiti od požara, te u hodnicima ne bi trebalo odlagati ni stari nameštaj, otpad, ogrevni materijal i slično. Kako kršenje svake zabrane nosi i kaznu, za držanje bicikala u hodniku zgrade u Novom Sadu predviđena je kazna od 10.000 dinara, a kontrolu sprovodi komunalni inspektor. Čuvanje bicikla u sopstvenom stanu se u ovim propisima ne pominje.


Budući da Novi Sad važi za biciklistički grad, parkiranje bicikala, kao i njihovo odlaganje, postaje priličan problem. S obzirom na to da urbanisti bez odgovarajućeg propisa nisu u mogućnosti da obavežu investitore na izgradnju biciklane, mnoge zgrade novije gradnje nemaju ove prostorije. Pošto su odnedavno aktuelne i subvencije za kupovinu bicikla, možemo očekivati još veći broj stanovnika koji koristi ovo prevozno sredstvo.


Ukoliko stanari nemaju gde da drže bicikle, jedno od mogućih rešenja je da se međusobno dogovore o promeni namene dela zajedničkih prostorija i sami naprave biciklanu, ukoliko nađu prostor za to.

Oceni vest:
15
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Baba

  pre 1117 dana i 8 sati

  A trotineti? Dečiji biciklovi? Dečija i invalidska kolica? da li to sve sme da se unese u stan? A pošto se biciklovi ne smeju unositi ni u zgradu, onda ostaje jedino rešenje da ih parkiramo ispred Skupštine "Grada" Novog Sada ili Gradske kuće...

  Oceni komentar:
  0
  7
 • Lepeza ljudskih gluposti

  pre 1117 dana i 6 sati

  Samo kad biciklovi ne smeju da se drže po terasama - a lajući psi smeju.

  Oceni komentar:
  0
  9
 • Tina

  pre 1116 dana i 17 sati

  Grad se izgleda projektuje i planira tako da se ne moze imati ni bicikl ni automobil jer se nema mesta gde da ih ostavis sem da kupis garazu. Terasa odavno kod nas ne sluzi kao mesto za sedenje nego skladistenje svega jer u stanovima vise nema spajza, nema ni mesta za ormar jer se grade celije, a ne stanovi, zajednicke prostorije u zgradi su misaona imenica. Kako je krenulo, vise nece biti mesta da se imaju roleri, a kamoli bicikl.

  Oceni komentar:
  0
  3