ZVANIČNO: Školska godina počinje himnom, za nepoštovanje kazna i do milion dinara

ZVANIČNO: Školska godina počinje himnom, za nepoštovanje kazna i do milion dinara

Skupština Srbije usvojila je u četvrtak uveče set zakona iz oblasti obrazovanja, među kojima su izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koje definišu da školska godina počinje 1. septembra himnom Srbije "Bože pravde".

U slučaju da obrazovna ustanova ne izvede himnu moraće da plati predviđene su novčane kazne od 100.000 do million dinara.

Takođe, i direktor škole odnosno odgovorno lice može biti novčano kažnjeno u iznosu od 25.000 dinara do 100.000 dinara.

U zakonu se navodi da se učenik ocenjuje najmanje četiri puta u polugodištu u osnovnom, i tri puta u srednjem obrazovanju.

Skupština je usvojila Zakona o inovacionoj delatnosti, kojim je, između ostalog, predviđeno uspostavljenje mreže naučno-tehnoških parkova.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je da su zakonom definisani subjekti nacionalnog investicionog sistema.

To su inovativni objekti, startap centri, nosioci inovacione delatnosti i spinofovi, zatim subjekti inovacione infrastrukture, naučno-tehnoški parkovi i organizacije za podršku startapovima – rekao je Ružić u raspravi.

Govoreći o izmenama Zakona o srednjem obrazovanju, Ružić je naveo da se on usaglašava sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanjai vaspitanja.

Kako je objasnio, usaglašavanje se odnosi na odredbe koje se tiču uvođenja drzavne mature.

– Komisija za praćenje aktivnosti uvođenja državne mature u obrazovni sistem je donela odluku o pomeranju roka za primenu državne mature na 2022/2023. godinu za trogodišnje srednje škole, odnosno 2023/2024. godinu za opštu umetničku i stručnu maturu – rekao je Ružić.

Kada je reč o izmenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, izmene se, kaže, vrše u cilju usaglašavanja sa odredbama zakona kojim se uređuju osnove sistema obrazovanja i vaspitanja radi unapređivanja pojedinih rešenja.

Dopune zakona se, dodaje Ružić, odnose na mogućnost ostvarivanja programa na stranom jeziku, odnosno dvojezično na stranom jeziku i na srpskom jeziku ili na stranom jeziku i jeziku nacionalne manjine.

Oceni vest:
6
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Bjanka

  pre 881 dan i 14 sati

  Joj koje li sreće kad čitaš ovo đubre a dete ti odraslo! Imamo najgore ministre na svetu koji donose najgluplje, najnepotrebnije i čak najsurovije zakone ikad. Milion dinara???? Ajd kažite da se šalite!

  Oceni komentar:
  2
  7
 • Vasa

  pre 880 dana i 15 sati

  Uterivanje patriotizma? Nemci su isto pokusali, zna se kako se zavrsilo

  Oceni komentar:
  2
  4