52 vikenda u Novom Sadu: Staro i Novo Hopovo (FOTO)

52 vikenda u Novom Sadu: Staro i Novo Hopovo (FOTO)

Novo Hopovo osvaja lepotom. Za mnoge istoričare umetnosti manastirski kompleks ima izuzetnu vrednost zbog toga što su njegovi graditelji uspeli da u skladnu celinu ujedine srednjevekovno srpsko graditeljstvo, vlaške, pa čak i islamske uticaje.

U manastirskoj crkvi posvećenoj Sv. Nikoli sačuvano je freskoslikarstvo iz dva različita perioda 17. veka. Prema predanju Novo Hopovo je zadužbina mitropolita Maksima (Brankovića) ali zapis iznad ulaza u crkvu govori da su ktitori bili Lacko i Marko Jović iz okoline Budimpešte.


Ikonostas, koji je radio jedan od najboljih srpskih slikara baroka Teodor Dimitrijević Kračun, oštećen je za vreme Drugog svetskog rata, a savremeni je delo žičkih monahinja.


Predanje kaže da je despot Đorđe Branković, potonji mitropolit Maksim, sagradio Staro Hopovo, a istorijski izvori pokazuju da se manastir prvi put pominje 1546. Na temeljima starijeg hrama izgrađena je novi 1752, a njegov sjaj i bogatstvo reprezentovao je rokoko ikonostas presvučen zlatom.


Manastir je oštećen tokom Drugog svetskog rata, a sačuvan je samo jedan deo ikona. Obnovljeni manastirski kompleks koji danas prima posetioce sačuvao je skladnu uklopljnost u prirodni ambijent. Od Novog Hopova udaljen je oko 2 km.  

 

Tekst: Gordana Stojaković
Fotografije: Turistička organizacija Grada Novog Sada (Dragan Kurucić)

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Miroslav

  pre 1290 dana i 14 sati

  Steta sto Irizani bacaju smece ispred manastira. Do uvece to bude lepa gomila. Ima tu i mrtvih zivotinja svasta. Psi dolaze pa razlvlace to smece po drumu. Irizani su divni spiritualni ljudi

  Oceni komentar:
  0
  0