Akinori Oiši: Umetnost je moj način komunikacije sa ljudima

Akinori Oiši: Umetnost je moj način komunikacije sa ljudima

"Moja umetnost je više improvizovana, slobodna. Crtam svaki dan u svom skicenbloku, tako da nema potrebe za dodatnim skicama. Moj lik je poput neke vrste šablona – ponekad ima značenje, ali potrebna vam je mašta – takva umetnost je interaktivna, postoji između mene i posmatrača. Ponekad se u umetnosti radi o veštini, a ponekad samo crtam i crtam i crtam, a kada pogrešim, to stvara nešto novo. To je poput improvizacije, poput otkrivanja" rekao je multimedijalni japanski umetnik Akinori Oiši koji čitavog aprila, u okviru programskog segmenta "Škole budućnosti", boravi u Novom Sadu, i svoje znanje deli sa decom i mladima u vidu umetničkih radionica u Školi za dizajn Bogdan Šuput, osnovnoj školi Tvrđava i vriću Zemlja čuda.

U okviru Akinorijevog boravka u Novom Sadu, u subotu 16. aprila održana je radionica "Let's play with Aki" kada su deca i roditelji zajedno sa Akinorijem pravili svoje likove i karaktere i uz pomoć njih i dodatnih Akinorijevih likova pravili svoje kreacije na teme "Šta tebe čini srećnim?" i "Opiši svoje snove". Radionica je održana u Privatnoj osnovnoj školi Tvrđava u kojoj su učestvovali učenici ove škole kao i deca iz vrtića Zemlja čuda u pratnji svojih roditelja.


Akinori Oiši
je sklonost ka crtanju pokazao već sa tri godine, a tokom odrastanja inspiraciju je pronalazio u evropskim i američkim slikovnicama, kao i japanskim mangama. Školovao se na Univerzitetu u Kjotu, gde je završio likovnu umetnost, a svoje veštine razvijao je kako u Japanu, tako i u Francuskoj, gde je živeo nekoliko godina. Radio je kao profesor na Univerzitetu umetnosti u Tokiju, a danas je vrlo aktivan na japanskoj art sceni. Ovaj međunarodno priznati i nagrađivani umetnik poznat je po oslikavanju sićušnih, nasmejanih likova, karaktera na različitim površinama.


Japanski umetnik nedavno je posetio i prostorije Evropske prestonice kulture, na Trgu slobode, te belim markerom oslikao prozore svojim zanimljivim likovima. Tokom svog boravka Akinori je oslikao i prozore Privatne osnovne škole Tvrđava, Američkog kutka i Turističke organizacije Novog Sada."Škole budućnosti"
deo su programskog luka "Budućnost Evrope", jednog od osam programskih lukova, koji čine programski koncept Evropske prestonice kulture 2022. godine.

Detaljan program, programsku knjigu i sve informacije vezane za događaje u godini titule Evropske prestonice kulture nalaze se na sajtu projekta novisad2022.rs.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan