Aktivisti pozivaju Novosađane na javnu sednicu Komisije za planove u ponedeljak

Aktivisti pozivaju Novosađane na javnu sednicu Komisije za planove u ponedeljak

Novosadski aktivisti okupljeni u više inicijativa i udruženja pozivaju sugrađanke i sugrađane, koji su podneli primedbe na Nacrt Generalnog urbanističkog plana (GUP) 2030, da dođu na javnu sednicu Komisije za planove u ponedeljak, 7. marta, u 9 sati u amfiteatar Spensa.

Na sednici je predviđeno razmatranje primedbi, predloga i sugestija na Nacrt Generalnog urbanističkog plana grada Novog Sada do 2030. godine i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja GUP-a na životnu sredinu.

No, Poslovnik zabranjuje snimanje sednice i izlaganje podnosioca primedbi duže od 10 minuta, što vidimo kao netransparentan rad nadležnih. Ovu odluku tog dana nećemo poštovati, jer javnost ima pravo i mora da zna šta se dešava na sednici koja se naziva javnom – ističu aktivisti u svojoj najavi na Fejsbuku.

Oni naglašavaju da su, po javno dostupnim informacijama, članovi Komisije za planove u bliskoj prošlosti bili angažovani na više projekata od strane kompanije Galens i izražavaju "osnovanu sumnju u njihovu nepristrasnost i objektivnost".

Komisija je telo koje je osnovala Skupština Grada Novog Sada, a za članove su postavljeni arhitekta Ivan Brakočević, čiji arhitektonski studio Brakspro stoji iza projekta kompanije Galens Pupinove palate i arhitekta Vaso Kresović, koji je za Galens do sada projektovao više od 66.000 kvadratnih metara stambenog prostora u Novom Sadu. Možda je zbog njih zabranjeno snimanje javne sednice? Idemo da vidimo i svoje primedbe branimo – navodi se u pozivu.

Prema rečima gradonačelnika Vučevića, na adresu Uprave za urbanizam i građevinske poslove stiglo je oko 15.000 primedbi.

To je značajno veći broj od onih 12.590, koje smo mi za šest dana prikupili i potpisane predali u roku –  zaključuju aktivisti i dodaju: Sve one imaju jedan zahtev: da se Generalni urbanistički plan Novi Sad 2030 povuče ovakav kakav jeste, te da se sve primedbe shvate kao participacija i doprinos Novosađana i kao takve implementiraju u novi nacrt.

Kako smo već pisali, zbog rekordnog broja pristiglih primedbi na GUP, gradska uprava je javnu sednicu pomerila sa 21. februara na 7. mart.

Zbog velikog broja primedbi na GUP, odložena javna sednica Komisije za planove


Zato podsećamo sve građane koji su se prijavili za učešće na toj odloženoj sednici, da se PONOVO prijave i za ovu zakazanu za ponedeljak – poručuju iz novosadskih organizacija.

To možete učiniti ako pošaljete mejl na: i tražite potvrdu svoje prijave ili se prijavite telefonom na broj 021 423 015.

– Kao građani Novog Sada, želimo gradskim vlastima još jednom da pošaljemo poruku da se ne bojimo da stanemo u odbranu grada, da nećemo popustiti pod pritiscima i pretnjama, niti pred batinašima, jer smo sigurni u sebe i svoju borbu – naglašavaju aktivisti i dodaju:

GUP neće proći, koliko god urbanisti iz Srpske napredne stranke lobirali.

Oceni vest:
5
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Podrška

  pre 342 dana i 5 sati

  Slažem se.

  Oceni komentar:
  2
  3