ALIMS: Broj neželjenih reakcija na vakcinu je zanemarljiv

ALIMS: Broj neželjenih reakcija na vakcinu je zanemarljiv

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) navodi da je do juče u podne zabeleženo 736 neželjenih reakcija na sve vakcine protiv korona virusa. Najviše ih je bilo na "Sinofarm" – 263.

Pavle Zelić iz ALIMS-a naveo je da se sve to proverava i gledano u odnosu na ukupan broj vakcinisanih brojka je zanemarljiva. Prema njegovim rečima, bilo je ukupno pet težih reakcija, a nijedna nije zahtevala dužu hospitalizaciju, prenosi "Politika".

− Vakcina je efikasna, bezbedna i možemo da vidimo izlaz. Suština je osnažiti poverenje u referentne institucije. Među preminulima nema onih koji su dva puta vakcinisani. Studije iz SAD, Izraela i Engleske to pokazuju, pokazaće se i kod nas da vakcine deluju i daju efekat i ovo će se završiti u jednom trenutku. U Americi su rekli za 4. jul, ja bih rekao možda za Vidovdan. Da 28. juna možemo da nađemo neki konačan izlaz iz ove epidemije – rekao je Zelić.

Kada je reč o borbi protiv uticaja antivaksera i lažnih vesti, Zelić napominje da se ALIMS proteklih nekoliko sedmica bavio društvenim mrežama kako bi demistifikovale lažne informacije. Nekoliko stranica je, navodi, delilo informacije da je povučena "Astrazeneka", da se u maskama nalaze crvi, da nisu date dozvole za vakcine…

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Šta videh kod kolega, ne dopada mi se

    pre 1107 dana i 23 sata

    Bitno je da postoje željene reakcije. A koje su sve to, imamo vremena da saznamo.

    Oceni komentar:
    0
    2