"ANIMACIJE ZANIMACIJE": Uz nju deca ceo svet spoznaju i uče kroz igru (FOTO)

"ANIMACIJE ZANIMACIJE": Uz nju deca ceo svet spoznaju i uče kroz igru (FOTO)

Njenom dolasku se najmlađi uvek obraduju, jer znaju da im sledi nezaboravna, razigrana žurka. Dok uživaju u balončićima, veštačkom snegu, peni i raznim drugim atrakcijama, nisu ni svesni da teta koja im priređuje lude, zanimljive igre veoma vodi računa da kroz njih razvijaju motoriku, koordinaciju, logiku i, što je najvažnije, maštu! Zato su roditelji ti koji primete sve detalje, te našu sugrađanku sve češće pozivaju na sve vrste slavlja.

Melinda Simić je rođena u Novom Bečeju, gde je već 25 godina zaposlena kao vaspitačica u predškolskoj ustanovi. Završila je Višu Pedagošku školu za vaspitače u Kikindi, a potom i Osnovne akademske studije na Pedagoškom fakultetu u Somboru. U Novi Sad se preselila prošle jeseni, a po različitim vojvođanskim gradovima već tri godine uveličava proslave u restoranima, igraonicama, privatnim kućama i raznim dečijim manifestacijama kao dečiji animator, delajući pod imenom "Animacije Zanimacije".

U dugogodišnjoj praksi, pored primarnog vaspitno-obrazovnog rada sa decom, volela sam da ih obradujem žurkicom uz atraktivne rekvizite i uređaje za balončiće, veštački sneg i dim mašine, koji su mi privatno bili dostupni. Oduševljenje i dečija radost bili su mi inspiracija da osmislim program animacije i omogućim i drugoj deci, van vrtića u kojem radim, da se raduju, a sebi i svojoj porodici dodatni izvor prihoda. U međuvremenu, moja deca su porasla, što je kod mene stvorilo višak slobodnog vremena, i tako su krenule "Animacije Zanimacije"– priča Melinda za portal Moj Novi Sad.


Moto ove animatorke glasi "Deliti radost i smeh", a ona tvrdi da je na proslavama na kojima zabavlja mališane zaista tako. Dečiji rođendani i slavlja uz Melindine igrarije budu puni pozitivne energije i dobrih vibracija.

Slavljenik je uvek glavni, ali na ovim događajima sva deca, pa i roditelji, zaista uživaju! Moram da napomenem da, pored ludiranja i uživanja, uvek vodim računa da se poštuju pravila lepog ponašanja, međusobnog uvažavanja, pravog drugarstva... To je ono "vaspitačko" u meni i roditelji to prepoznaju i to im se dopada. Trudim se da sve igrice koje organizujem sa decom sadrže vaspitno-obrazovne elemente, kako bi na pravilan način razvijali prvenstveno socio-emocionalne odnose, ali i motoriku, koordinaciju, logičko razmisljanje i, naravno, bogaćenje i podsticanje govora i mašte. Deca ceo svet spoznaju i uče kroz igru i u tome je lepota mog poziva – opisuje naša sagovornica.


Na svakom rođendanu Melinda zajedno sa prisutnim mališanima napravi neki poklončić za slavljenika, pri čemu se deca likovno izraze, a slavljenik dobije uspomenu na svoj divan dan. Pred kraj žurke sledi đuskanje i pevanje, a sve to uz balončiće od sapunice i tzv. "pena party". Deca su, prema njenim rečima, oduševljena ovom atrakcijom.

Budem izuzetno zadovoljna kada vidim radost i uživanje na dečijim licima. To me puni pozitivnom energijom i daje mi snagu da pratim ipak naporan tempo koji diktira ovaj način rada – kaže Melinda i dodaje da je kao animatorka najviše angažovana tokom vikenda i to u Bečeju, Novom Bečeju, Srbobranu i okolini, a otkako se preselila u Novi Sad, sve češće joj se javljaju porodice iz našeg grada i okoline.


Iako je stalno u putu, ovoj energičnoj ženi to ne predstavlja problem. Veći problem za nju je nedostatak prostora u autu, koji je krcat rekvizitima. Ipak, i to vidi kao prednost, jer dešava se da, ukoliko je zaustavi policijska kontrola, budu blagonakloni kada ugledaju šarenilo igračaka u autu.

Ponekad mi nedostaje slobodni dan vikenda, ali, kad god se ukaže prilika za to, gledam da ga aktivno iskoristim boravkom u prirodi, jer obožavam da pešačim po Fruškoj gori. Moja deca su mi velika podrška, navikla su da nema uvek nedeljnog ručka. Sin Marko (20) je uvek tu za neki savet i tehničku pomoć, a ćerka Marijana (17) je uvek spremna da pomogne u kući – zadovoljna je Melinda.


Entuzijastična animatorka veruje da svaki pravi vaspitač u srcu zauvek ostaje dete, kao i u to da slavni deka ipak postoji tamo negde u Laponiji.

– Moj san se kroz ovaj posao ostvario, jer radim ono što znam i volim, a to mi indirektno omogućava i da putujem, jer putovanja su moja strast – dodaje naša sagovornica.

Za sve informacije, Melindu možete kontaktirati preko Fejsbuk profila Animacije Zanimacije, kao i na istoimenom profilu na Instagramu, a dostupna je i preko broja telefona 063 84 72 487.

Tekst je napisan u okviru projekta "Jačanje solidarnosti kao odgovor na COVID 19 epidemiju u Srbiji" koji realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju i Ambasade Kraljevine Norveške. Stavovi izraženi u ovom tekstu ne moraju nužno predstavljati stavove Ambasade Kraljevine Norveške, Balkanskog fonda za demokratiju i Fondacije Ana i Vlade Divac.

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan