ANKETA: Gde će ovog leta Novosađani odmarati?

ANKETA: Gde će ovog leta Novosađani odmarati?

Polako ali sigurno bliži se sezona godišnjih odmora, a interesovanje Novosađana za letovanje je raznoliko.

Na osnovu mini ankete koju smo uradili na Fejsbuk grupi Novosađanke, Grčka je i dalje omiljena turistička destinacija među sugrađanima, slede je gradovi, ostrva i poluostrva na  hrvatskom primorju, a po svemu sudeći, i Crnoj Gori se smeši uspešna letnja sezona.

Među Novosađanima, izbor letovanja zavisi od slobodnog vremena ali i dubine džepa, te će neki odmor provesti na Dunavu, a ima i onih srećnika koji će putovati dva do tri puta ove godine.


Istraživanja kažu da više od polovine naših sugrađana svakog leta ode u inostranstvo na odmor. Oni koji ne mogu da priušte egzotične i one manje egzotične destinacije, uvek mogu da prošetaju do Panonskog mora odnosno Štranda te da da se okupaju u lepom “plavom” Dunavu.

Sugrađanka Eva T. će godišnji odmor provesti na Hvaru, u mestu Selce, jer tamo ima vikendicu. Eva obožava hrvatsko primorje i smatra da je ono najlepše.

Sonja J. se opredelila da otputuje sa porodicom na Korčulu, a tamo će letovati i Novosađanka Duda sa svojom porodicom.

Mnogi sugrađani će ići u Rovinj i Dubrovnik za koji kažu da je skup, ali da "pare ne žale", jer ističu da je ipak najlepše na hrvatskom priobalju.


Ima i  Novosađana koji će više puta letovati u inostranstvu, a jedna od njih je Mirjana S. koja navodi da će od 8. juna sa porodicom letovati u Stavrosu, a da u septembru ide u Nei Pori, dok će u julu putovati u banju Vrujci.

Snežana S. takođe će ići dva puta na more, jednom u predsezoni, a drugi put u julu kada planira da poseti Grčku. Irena u julu putuje na Hvar, a u avgustu u Istru.

Pojedini još uvek razmišljaju gde će, a izbor će im zavisiti isključivo od finansijskih mogućnosti. 

- Po prvi put pojma nemam gde ću, ali obrni-okreni, budžet ne dosegne dalje od Grčke, iako su želje mnogo veće – ističe Marijana M.

Ljubitelji crnogorskog primorja uglavnom će letovati u Herceg Novom, Baru, Meljinama, Kručama ili Igalu, a sugrađanka Danijela navodi da su Kruče raj na zemlji i  da se tamo uvek najlepše provede i odmori.


I Turska je popularna, ali ne u tolikoj meri kao ranije.

Pojedini Novosađani godišnji odmor provešće van grada, ali navode da neće ići na more.

- Ovog leta nema mora. Idemo u Hrvatsku kad deca završe školu, potom ćemo u Beč. Videćemo pred kraj raspusta da odemo u Soko Banju da napunimo energiju za novu školsku godinu – kaže Tamara M.

Ali nemaju svi novac za letovanje van grada, pa će eventualno otići u selo ili će ostati u Novom Sadu.

Julijana R. kaže da boljeg "mora" od njene  vikendice na Banstolu nema, jer tamo je vazduh čist, a okolna jezera prozirna. Tamo ima baštu sa povrćem koje sama gaji. 

- Za dalja putovanja nemam društvo, ali, ako bi se javilo, otišla bih u Grčku, ili Tursku - kaže Julijana.

Bilo je i šaljivih odgovora, jedna sugrađanka je rekla da će putovati u "Bezkintos", druga da će letovati u lavoru, a treća da  će putovati do svog dvorišta.

- Prošle godine nisam bila na Karibima, a ove godine neću ići na Havaje, malo da promenim – šaljiva je Dejana D.U novosadskim turističim agencijama kažu da grčka ostrva i Olimpijska regija i dalje najviše privlače turiste. Slično interesovanje vlada i za mesta do kojih se može stići automobilima u sopstvenom aranžmanu ili autobusom. Popularna ostrva su i Krit, Santorini, Rodos, a interesovanje vlada i za Leptokariju.

Od drugih destinacija i dalje je popularna Crna Gora, Hrvatska, kao i Turska.

Cena aranžmana zavisi od toga da li idete van ili u sezoni. Turističke agencije pune su ponuda letovanja u Grčkoj s početka juna po ceni od svega 99 evra za deset dana, dok u sezoni, za četvoročlanu porodicu,  treba da izdvojite i do 1000 evra.

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan