APEL IZ "PARKING SERVISA": Poštujmo prava osoba sa invaliditetom

APEL IZ "PARKING SERVISA": Poštujmo prava osoba sa invaliditetom

Iz JKP "Parking servis" javljaju da su, posle duže i sistematske analize, došli do zaključka da u poslednje vreme jedan broj nesavesnih vozača ne poštuje pravila i parkira se na parking mestima koja su namenjena osobama sa invaliditetom.

Mesta koja su posebno obeležena, horizontalnom i vertikalnom signalizacijom, namenjena su pre svega onima kojima su potrebna – na njih se parkiraju upravo osobe sa invaliditetom i za korišćenje ovih parking mesta dobijaju posebne kartice, vidno istaknute na njihovim automobilima, što je regulisano Pravilnikom o uslovima i načinima korišćenja posebnih parkirališta za povlašćene korisnike, ističe se u saopštenju iz tog javnog gradskog preduzeća. 

O ovom problemu govori Stevan Lugonja, direktor JKP "Parking servis". 

– U poslednje vreme primećujemo da jedan broj naših sugrađana ne poštuje pravila i parkira se tamo gde ne bi smeli i za šta nemaju ni pravo ni razloge. Građani moraju da znaju da osobe sa invaliditetom, na osnovu Pravilnika o uslovima i načinu korišćenja posebnih parkirališta za povlašćene korisnike, dobijaju kartice koje im važe isključivo na parking mestima određenim za osobe sa invaliditetom. Ako im zauzmemo to mesto, uskraćujemo im to pravo. Treba znati i to da parking mesto za osobe sa invaliditetom nije standardno parking mesto već ima i prošireni deo, vidno obeležen, koji omogućava neometan izlazak iz automobila, korišćenje kolica ako je to potrebno i slično. Gradska Uprava za saobraćaj i puteve, gde god je moguće i gde je tehnički izvodljivo, osobama sa invaliditetom, na osnovu njihovog zahteva, izlazi u susret i izdaje rešenje na osnovu koga JKP "Parking servis" obeležava takva parking mesta. Vozači koji se nesavesno parkiraju na tako obeležena mesta time, osim što prave prekršaj, primoravaju osobe sa invaliditetom da se parkiraju na parking mestima u zoni naplate i da plaćaju parkiranje, iako poseduju besplatnu karticu koja im važi na mestu koje je upravo njima namenjeno. U više navrata, u saradnji sa saobraćajnom inspekcijom i policijom, sprovodili smo akcije uklanjanja automobila koji su bili parkirani na mestima namenjenim osobama sa invaliditetom, a koji na to nisu imali pravo. Ove akcije davale su određene rezultate, ali su i skretale pažnju vozačima na probleme koje imaju naši sugrađani. Nastavićemo sa ovakvim akcijama u nameri da skrenemo pažnju na ovaj problem, uz apel svim vozačima da parking mesta namenjena osobama sa invaliditetom ostave upravo onima kojima su namenjena – naveo je Lugonja.Povodom ovog problema "Parking servis" je kontaktirao i Udruženje parkirališta Srbije, gde su dobili sledeći odgovor:

– Radi potrebe usklađivanja sa međunarodnim stadardima i aktima EU, a u cilju unapređenja položaja osoba sa invaliditetom u našoj zemlji, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u saradnji sa Udruženjem parkirališta Srbije, 2012. godine uvelo je unificiranu parking kartu za osobe sa invaliditetom, koja je standardizovana u skladu sa preporukama Saveta evropske unije. U pomenutim stadardima, između ostalog, navedeno je da se na poleđini kartice jasno istakne tekst sa natpisom da kartica važi isključivo na parking mestima posebno obeleženim za osobe sa invaliditetom, tzv. "opštim invalidskim mestima". U skladu sa navedenim naš stav, a i preporuka, svim lokalnim samoupravama je da se pridržavaju preporučenih standarda Evropske unije i osobama sa invaliditetom omoguće povlašćeno parkiranje isključivo na opštim invalidskim mestima, kao što je to i naznačeno na poleđini kartice. S obzirom da ne postoji ni jedan pravni akt koji na republičkom nivou uređuje ovu oblast, postupak izdavanja kartica je u nadležnosti lokalnih samouprava – kažu u Udruženju parkirališta Srbije.

– Na kraju možemo da zaključimo: ne parkirajmo svoje automobile na mestima koja su namenjena osobama sa invaliditetom, budući da im tako uskraćujemo pravo da se parkiraju na kvalitetan način, na njima potreban prostor. Olakšajmo im normalno svakodnevno funkcionisanje u gradu i ne dovodimo ih u situaciju da plaćaju parking na mestima koja nisu namenjena njima, dok im mi zauzimamo njima besplatna i prilagođena parking mesta – navodi se na kraju saopštenja JKP "Parking servis". 

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Milos

  pre 620 dana i 2 sata

  A to sto su invalidima u doba Korone uveli nova pravila i kojekakve komisije, da ne mogu da produze te svoje nalepnice?! Baš lepo misle na invalide... lažovi obični!

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Paul Valter

  pre 620 dana i 1 sat

  Poštovani, pokušaću da ukažem na jednu vrstu nepravde,kada su invalidske parking nalepnice u pitanju.Radio sam preko 40 godina (bez dana bolovanja) u J.K.P "PUT".Nažalost oboleo sam i postao invalid 70%.Pored svih bolesti ,dobio sam i hroničnu obstrukciju pluća,zbog čega sada moram 16h dnevno da budem na aparatima tjs. na kiseoničkoj terapiji.Prošle godine sam u apolo centru podneo zahtev za parking kartu,gde sam odmah odbijen,pošto imam sve ekstremitete.Rečeno mi je da bih ostvario pravo na besplatnu parking kartu,potrebno je da mi nedostaje neki od udova.Mene ie sramota što sam ovo morao da napišem.

  Oceni komentar:
  0
  8
 • E baš ću na njih da mislim!

  pre 620 dana i 30 minuta

  Reći ću vam pošteno jednu činjeničnu stvar, vi ćete opičiti minus, ali to neće promeniti činjenično stanje.
  - Kada su u pitanju razne osobe sa raznim posebnim pravima - ljudima je preko glave i puna ona muška stvar njihovih prava. To se takođe odnosi na sve one koji se bore za njihova prava i otpočinju razne lovne akcije "na veštice" tim povodom.
  Normalni, prosečni ljudi teško i poremećno žive, napadnuti sa svih strana, pa kada konstantno gledaju upozorenja na nečiji poseban život i posebna prava - baš ih briga, u najmanju ruku.
  Tome doprinosi i nula kontrole nad osobama sa posebnim pravima, po pitanju zloupotrebe i prodaje tih prava, a u koje eto u zadnje vreme ulaze i psi, jer ako se čovek kažnjava zbog psa ljudskim zakonom - onda psu pripada kategorija čoveka.
  Dakle, svi vi vajni koji nemate ozbiljne životne probleme već svoju kosmičku duhovnost ostvarujete kroz razne grupe, NVO organizacije i vidove borbe, da li radi novca koji dobijate preko te NVO, da li zbog putovanja ili politike - predviđam vam crna vremena.
  Jer, psa niko nije šutirao, prosečen homoseksualce niko nije proganjao niti dirao - dok nije počela svetska borba za njihova prava.
  A kako će od sada da im bude - videćemo.
  Ali ja prognoziram - neće biti dobro.

  Oceni komentar:
  1
  0