APELACIONI SUD: Pravni fakultet postupao diskriminatorski prema pripadnicima mađarske nacionalne manjine

APELACIONI SUD: Pravni fakultet postupao diskriminatorski prema pripadnicima mađarske nacionalne manjine

Pravni fakultet u Novom Sadu postupio je diskriminatorski jer je ove školske godine od studenata koji su odlučili da polažu prijemni ispit na mađarskom jeziku uveo obavezu da dodatno polažu pismeno i usmeno, potvrdio je novosadski Apelacioni sud.

Taj sud je na taj način potvrdio presudu Višeg suda i obavezao Pravni fakultet da ubuduće mora da organizuje prijemni ispit i na jezicima nacionalnih manjina i naveo da je Pravni fakultet, odbijajući da to učini, postupao diskriminatorski.

Tužbu protiv Pravnog fakulteta podneo je Savez mađarskih učenika Vojvodine.

Pravni zastupnik Saveza mađarskih studenata Veljko Milić rekao je agenciji Beta da je sud na taj način po drugi put utvrdio da je došlo do diskriminacije kandidata za upis koji su pripadnici mađarske nacionalne manjine.

Pravni fakultet prethodno je odbijao da organizuje prijemni ispit na mađarskom jeziku, zbog čega ga je tužio Savez mađarskih učenika Vojvodine.

Pravnosnažnom presudom utvrđeno je da je Pravni fakultet u Novom Sadu postupao diskriminatorski prema pripadnicima mađarske nacionalne manjine, jer im nije omogućio polaganje prijemnog ispita na mađarskom jeziku za prethodne tri školske godine, pod uslovima i na način propisan Pokrajinskom skupštinskom odlukom o polaganju prijemnog ispita na visokoškolsku ustanovu čiji je osnivač AP Vojvodina, na jezicima nacionalnih manjina.

Oceni vest:
3
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Jela

  pre 767 dana i 17 sati

  Da li u Madjarskoj manjine polazu ispite na svom maternjem jeziku ili na madjarskom? Stvarno je ovo otislo predaleko. Zaista sam protiv svake diskriminacije ali po meni bi svi koji zive u Srbiji morali da govore srpski. Sto nije slucaj sa madjarskom manjinom. Dosta njih ne zna bukvalno ni minimalno da komunicira na srpskom. I to deca, koja idu u skolu na madjarskom i kao uce i srpski. To ne postoji nigde u svetu. Ne treba da se dozvoli. Nek polazu na srpskom ili engleskom.

  Oceni komentar:
  1
  12